Туроператори: Не бързайте с резервации в чужбина

0
18
Гръцки плаж Снимка: Pixabay

Според тях българските курорти остават по-добрата алтернатива за лятото

Родни туроператори съветват българите засега да се въздържат от резервации за почивки през лятото в чужбина заради неяснотата около разпространението на коронавирусната инфекция.

Самите те са предпазливи в предлагането на туристически пакети, защото на този етап няма общи правила за пътуване в Европейския съюз.

Препоръката се отнася и за съседна Гърция, която е една от най-предпочитаните дестинации за лятото. Според туристически агенции ситуацията може да се облекчи, ако повече хора се ваксинират срещу COVID-19 и се приемат общи правила за пътуване в рамките на ЕС.

„2020-а беше най-тежката за туристическия бранш“, каза пред БНР Светлана Атанасова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции.

„В момента много от нашите колеги са платили своите аванси към авиокомпаниите, голяма част от самите пътувания – за тях са платени аванси и към самите хотели. Помощта от държавата в размер на 10 милиона лева и една година отсрочка, за да стъпят на крака – това е глътка въздух за тях. Към момента не знаем ще има ли още помощ от държавата“, каза още Атанасова.

„Записванията за лятото са различни – много е малък процентът на авансите, много са предпочетени опциите за връщане на сумите, интерес има, но предпазлив“, добави тя.

„Има и засилен интерес към Гърция, но там в момента има строги ограничителни мерки“, каза Евгения Пандула от Гърция.

„Това лято няма да се изисква сертификат за ваксина, но ще се иска PCR тест, направен най-късно 72 часа преди влизане в страната, а при пристигането се прави бърз тест, трябва да имаш електронния формуляр, както и да посочиш адрес за настаняване, проходът Маказа е затворен, засега всичко е в зависимост от развитието на епидемията,“ отбеляза Пандула.

Според Светлана Атанасова българските курорти остават по-добрата алтернатива за лятото – нашите хотели спазват всички правила. Разбира се, Малдивите и Дубай са без ограничения в пътуванията, но там трябва да се спазват правилата на местното министерство на здравеопазването. „Засега за Гърция или друга европейска страна трябва да се изчака. Имаме неизпълнени услуги още от лято 2020 година,“ каза Атанасова.