Умишлените убийци да не ползват съкратено следствие за по-ниски наказания, реши окончателно парламентът

0
18
парламент
Снимка: архив

За тежките телесни повреди процедурата остава. Спецсъдът ще гледа делата на европейската прокуратура

Отпада съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства, но не и за тежка телесна повреда. Това реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Наказателнопроцесуалния кодекс /НПК/.

На първо четене депутатите приеха законопроектите на БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“ да отпадне съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства и тежки телесни повреди, но на второ четене по предложение на ГЕРБ бяха изключени тежките телесни повреди. Срещу тази редакция на текста възразиха от „БСП за България“.

Съкратено съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт, приеха след дебат окончателно депутатите с 92 гласа „за“, 62 „против“ и 11 „въздържал се“. Това означава, че съдените за умишлени убийства нямат да получават по-ниски наказания, ако признаят вината си. Досега дори за жестоки убийства след признаване на вина съдът бе длъжен да им замени доживотната присъда със затвор до 30 г.

Делата, които ще се разследват от новосъздадената Европейска прокуратура, да се гледат от Специализирания съд у нас, реши още парламентът. Европейската прокуратура отговаря за провеждането на разследвания, наказателно преследване и предаването на съд на извършителите на престъпления и съучастниците в тях, засягащи финансовите интереси на съюза. В тази връзка тя ще може да поддържа обвинението пред компетентните съдилища, определени от всяка една държава членка.