Унищожават над 24 тона пестициди от склад във Варненско

0
9
Снимка: МОСВ

Това ще стане във Франция

Над 24 тона стари пестициди и близо 2 хиляди литра течни отровни вещества, складирани в стара постройка край варненското село Неофит Рилски, предстои да бъдат унищожени.

Със ситуацията на място се запознаха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и зам. главният прокурор при Върховната административна прокуратура Десислава Пиронева.

Стари препарати има на територията на цялата страна, като най-опасните тази година ще бъдат унищожени в инсенератор във Франция, припомни Димитров. За преопаковането и изнасянето на пестицидите държавата осигурява близо 10 милиона лева.

В бъдеще ще бъдат отпускани периодично още средства. По думите на Димитров целта е до края на 2020 г. да бъдат унищожени около 1000 тона опасни вещества. До изнасянето им във Франция пестицидите ще бъдат съхранявани на склад в Южна България.

Прокурор Пиронева допълни, че дали някой трябва да носи административно-наказателна отговорност за наличието на опасни отрови из цялата страна, ще се вземе решение след приключване на всички проверки. Тогава ще стане ясно и дали има констатации за извършени престъпления.

Областният управител на Варна Стоян Пасев уточни, че в региона има и други складове със стари пестициди, но състоянието на сградите е сравнително добро. Натрупани отрови има в общините Аврен, Дългопол, Белослав, Суворово, Девня, Долни чифлик и Варна.