Утре отварят ясли, градини и училища за учениците до 4 клас

0
12
бавачки
Снимка: архив

Отсъствията на децата в София ще бъдат допустими в периода от 4-31 януари по желание на родителите

Утре ще отворят детските градини и яслите, а учениците до 4 клас ще се върнат в класните стаи. Не е нужно родителите да взимат бележки от личния лекар, а на място в детската градина ще попълват декларации, че детето не е било контактно с болни лица.

Ситуацията ще се следи непрекъснато, увери преди дни министърът на образованието Красимир Вълчев.

През учебната 2020–2021 година деца, записани за задължително предучилищно образование в целодневна, полудневна и почасова организация в детска градина или училище в област, попадаща в червена или в оранжева зона съобразно критериите на Министерството на здравеопазването за усложнена епидемична обстановка, могат да отсъстват по желание на родителя след писмено уведомяване на директора.

Министерството на образованието издаде заповед, с която отсъствията на децата на територията на Столична община ще бъдат допустими в периода от 4-31 януари по желание на родителите. Директорите трябва да бъдат уведомени писмено. Заповедта е издадена след обсъждане с Временния оперативен щаб за превенция и оценка на риска за постигане на ефективност при борбата с разпространението на коронавируса.

Вчера екипите на неформалните организации „Science in the Crisis“ и „Родители за безопасно образование“ категорично се противопоставиха на решението децата да се върнат в присъствена форма на обучение в училищата и детските градини да заработят. Подобно решение в условията на реалната епидемична обстановка пряко излага на огромен риск живота и здравето на голяма част от българските граждани. Това се посочва в отворено писмо на двете организации до министъра на образованието и до здравния министър Костадин Ангелов