Антон Хекимян: Ще вдигнем с 50% заплатите на непедагогическия персонал и медицинските сестри в учебните заведения

0
34
Антон Хекимян Снимка: БТВ

 София е и трябва да остане образователен и научен център, за да преминем бързо напред в бъдещето, смята той

Денят ми започна с нещо много хубаво – среща с читалищата в София. Денят ни е посветен за образованието, културата. Прекланям се пред труда ви, защото вие сте хората, които давате силата на нашето общество, образовайки децата. Това заяви кандидатът за кмет на Скофия от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян на среща с директори на училища и детски градини в район „Възраждане“.

„В първата ми медийна изява при регистрацията на листите, аз изведох като акцент образованието. София е и трябва да остане образователен и научен център, за да преминем бързо напред в бъдещето. Само така можем да бъдем конкурентноспособни, да привличаме и да задържаме талантите тук, да имаме високи технологии, зелена икономика, развойна дейност“, заяви той.

Той обясни, че с всички съсловия, с които са се срещали, всеки иска да знае как ще се промени начина му на живот.

„Дори най-големите критици не могат да не признаят, че в последните години София промени своето лице – с по-добър градски транспорт, по-добри улици и булеварди, с метрото. Направеното от госпожа Йорданка Фандъкова, специално в сектор образование, беше голямата стъпка за София напред. Дори с подобряването на заплащането – тази стъпка на национално ниво тръгна от София.“

„Планът е да продължат големите инфраструктурни проекти – продължението на метрото, изграждане на училища, строителство на 37 детски градини. Всички неща, които говорим в кампанията, са реални проекти и те ще бъдат изпълнени в следващите 4 години. Детските градини ще бъдат готови дори по-рано от края на новия мандат.

Не започваме на гола основа – някои неща вече са започнати и ние искаме да ги продължим. Строителството на метрото и пътищата не са проекти, случващи се от само себе си. В тях има инвестиран много труд, много усилия. Знаете, може да има спънки, като проточвания на проектите – съдебни дела, оспорване. Както вътрешния ринг от бул. България до Симеоновско шосе – говорим за земи, които трябва да бъдат отчуждени, хора, които искат да злоупотребят, и ред други процедури. Всичко това не се случва от само себе си, а чрез много усилия“, поясни още той.

Той обясни, че работата на конкретни партии и на правителства спряла проекти и така наказали гражданите на София – ПП спря строежа на метрото в Слатина, а парите за канализацията в северните райони са спрени по времето на същото правителство. „Васил Терзиев основен техен спонсор, опита да оспори това, казвайки, че това се е случило по време на служебния кабинет – това не е така. Тези планове не се случиха, защото, ако правителство не е дало, Столичната община през парламента се пребори за финансиране. Слава богу, не се наказаха хората и с гласовете на други партии се отпуснаха пари. Черно на бяло, не само в ПВУ, пише кой е спрял парите, а и стенограмите на НС пише с чии гласове са даде и пари за транспорта в столицата – това не са гласовете на ПП и БСП“, каза още той.

„Асен Василев излезе с точно такава защитна версия – кой колко пари е дал за София, но отново заблуждава. Оронва престижа на Министерството на финансите. Никое министерство не трябва да влиза в предизборна кампания. Никой не си го е позволявал досега, но те го направиха, защото се чувстват застрашени. Те дължат обяснения за всички спрени проекти за София, за дръпнатата ръчна спирачка на града.“

„Питат ме няма ли умора от управлението на ГЕРБ – аз съм тук, защото не искам работата за София да спира. Аз съм дълбоко убеден, че тези хора не идват, за да работят за София, а да търсят мнима промяна. Терзиев вчера обяснява, че ще строи детски градини с несъбраните пари. Управлявайки те държавата, в момента има по-малка или равна на 70% събираемост на данъците, а в София – 90%. Те не могат да си съберат парите, няма нужда Терзиев да идва тук и да обяснява, че ще прави допълнително събиране на пари. Факт е обаче, че София събира своите пари и ги инвестира по правилния начин“, каза още Хекимян.

„Освен училищата, които искаме да изградим, искаме санирането им да продължи, да има фотоволтаични системи върху покривите на училищата. Все идеи, които могат и ще бъдат реализирани“, каза още той.

„Политиката ни за здравето е много важна и касае много хора, включително и най-малките. Има готов план за Детска поликлиника в София. Знаете, говорим за Национална детска болница, която за съжаление няма да е готова дори след четири години. Тази поликлиника ще бъде факт и ще е по-достъпно за хората, а не да обикалят спешните центрове на болниците. Всичко това са стъпки, които са направени, за да има София друго лице. И София има друго лице, дори в крайните квартали“, допълни още кандидатът на ГЕРБ.

Хекимян поясни, че е имал възможност да участва в дебат с Васил Терзиев: „Много трудно той отговаряше на въпроси. Те искат дебат, в който той да има помощ, патерица. Аз не се страхувам от дебат, включително очи в очи. Основната разлика, без да се хваля, е, че аз съм човек, дошъл в София преди 20 години и съм се трудил. Родителите ми са ми помагали колкото са могли в първите години, а след това съм започнал работа и никой не ми е помагал. Патерици не съм имал, майка ми и баща ми не са лобирали за мен. Това е разликата между нас и основните ни опоненти – никой не ни е подпирал по пътя, не сме започнали с летящ старт. Затова мога да застана гордо пред вас и да ви погледна в очите.“

Той коментира и заплащането в учебните заведения: „Учителските заплати са вдигнати със 120%. Имаме план заплатите на медицинските сестри и на непедагогическия персонал в училищата и детските градини да бъдат вдигнати с 50% в рамките на мандата. Всеки от вас усеща тази липса, смятам, че това е правилната стъпка.“

Той обвини конкурентите си във фалшиви обещания: „София щяла да премине за една година на едносменен режим. Ние проверихме – 70 училища трябва да бъдат разширени или преместени в други, за да се говори изобщо за това нещо. Вие преценете дали може това да се случи до края на 2024 г. Всеки обещава на предизборна кампания. Трябва обаче да си даваме ясна сметка и да сме реалисти. Да, поетапно ще се опитваме да се премине към едносменен режим.“

„Район „Възраждане“ и учебните заведения винаги са били партньори, и основният приоритет като кмет на района винаги е бил за мен образованието“, каза от своя страна кметицата на района Савина Савова.

„В яслените групи в детските градини децата се отглеждат и обучават не от педагози, а от медицински сестри. Изключително трудно е намирането на тези хора – работещите в детските градини масово са на пенсионна възраст от много години. Хората с такова образование, заради ниското възнаграждение, трудно взимат решението да работят в детските градини“, предупреди тя.

„Активно работихме навсякъде в учените заведения да се извършат необходимите ремонти. Активни сме и в момента по програмите към МОН. Ще работя навсякъде в основните училища да има спортни площадки, големите ни училища на двусменен режим да имат всички условия, за да вървим към едносменен начин на обучение“, каза още тя.