Фандъкова предлага по-високи данъци за най-мощните и най-замърсяващите коли

0
17
Йорданка Фандъкова

Столичният кмет определя това като мярка срещу мръсния въздух, а с допълнителните пари ще се ремонтират квартални улици и тротоари

Данъците на автомобилите с най-ниските екологични стандарти и с най-голямата мощност ще бъдат увеличени от следващата година. Това ще се случи с данъка за възмездно придобиване на имущество. Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви днес, че ще вкара за обсъждане в Общинския съвет промените в Наредбата за определяне на размера на местните данъци, предаде „Фокус“. Според нея повишаването на налозите ще реши два проблема – с качеството на въздуха и с недостига на пари за ремонти на кварталните улици и тротоари.

„Това са двата компонента в данъка за автомобили, които по закон общините имат право да променят, за да реализират своите политики. Справедливият принцип е най-замърсяващите коли да плащат повече. За колите с евростандарт 0, 1, 2, 3 и 4 коефициентът за екология трябва да бъде горната граница, определена по закон. При колите със стандарти Евро-5 и 6 запазваме данъка, който е в момента, а именно най-ниският праг по закон“, коментира Фандъкова.

По отношение мощността на автомобилите ще се следва подобна логика. Колите с най-ниска мощност –  до 74 киловата, остават с непроменен коефициент, който по думите на столичния кмет в момента е най-ниският по закон. „Тези с мощност над 74 киловата – да бъдат увеличени над минималните. Като увеличението не е чувствително, но смятаме, че това е важно да се предложи“, допълни Фандъкова.

Според нея промяната в данъка за колите ще вкара в столичния бюджет 18 млн. лв. през 2020 г., които ще се използват за подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини в кварталите.

„За колите с най-малка мощност увеличението е с до 3 до 10 лева. Като то е за колите с по-ниските екостандарти. За колите до 100 конски сили, които са най-масовите в нашия град, увеличението е между седем и четиридесет лева. Като най-голямата сума е за колите с екологичен стандарт Евро- 0, 1 и 2. При тези със стандарти 3 и 4 увеличението е с 17 лева“, допълни тя.

Друго предложение на Фандъкова по отношение на местните данъци и такси е вдигане на данъка за възмездно придобиване на имущество. „Това са средствата, които общината придобива от сделките с имоти или с автомобили. Справедливо е тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите. Предложението ни е този данък от 2.5%, както е в момента, да бъде 3%“, каза столичният кмет.

От вдигането на налога се очаква да бъдат събрани 20 млн. лв. през следващата година. „В София се правят около 115 хиляди сделки с имоти и коли като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 хил. лв., което означава 50 лв. допълнителен данък“, уточни тя. Фандъкова обясни, че тези допълнителни приходи ще бъдат включени изцяло в проекта за бюджет за увеличение на бюджета за ремонт на квартални улици и тротоари.