Фандъкова: Собственикът на обекта или хора, които е наел, са прекарали кабела, убил детето

0
35
Снимка: Днес.бг

Ще монтираме датчици в шахтите, за да се контролира отварянето им, казва кметицата

„От първия ден различните институции, които имат отношение по този казус, започнаха да се дистанцират. Тази проверка не изчерпва всички обстоятелства, а само отговорностите на институциите по монтажа. Подавано е напрежение на обекти, за които никой не е видял проекти за свързване. Неслучайно кабелът, за който се предполага, че е причинил смъртта на това дете, е поставен напълно незаконно.“ Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Би Ти Ви.

Отговорността на институциите е ясна по отношение на контрола, разрешителните. Контролът по отношение на преместваемите обекти се осъществява от главния архитект на София. Много голяма част от обектите в София, които са незаконно монтирани, все още не са премахнати, каза още тя.

Този обект е стоял там от години. Случаят категорично е престъпление, защото има загинал човек/дете. ЧЕЗ са подали напрежение със служебна бележка със запетайка от главния архитект на София. Тази бележка няма никаква стойност пред закона. Собственикът на обекта или хора, които той е наел, са прекарали кабела, обясни Фандъкова.

Моята отговорност е да изнеса фактите възможно най-бързо. Всеки кмет носи отговорност за работата на администрацията. Контролът на отваряне на шахтите е много труден, затова ще монтираме датчици, каза още тя.