Фандъкова очаква 18 млн. лв. повече приходи от увеличените данъци

0
9
Йорданка Фандъкова

Парите ще бъдат инвестирани в градския транспорт и ремонт на квартални улици

Действащите през 2019 г. данъци за леките моторни превозни средства в София са най-ниските. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на Наредбата за определяне на размера на местните данъци на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС).

По думите й предложението за промяна на местните данъци е в пълно съответствие с подобряване качеството на въздуха в столицата. Фандъкова очаква приходите от увеличението на местните данъци да бъде около 18 млн. лв., повече от които да бъдат насочени в развитието на градския транспорт.

Допълнителните средства от увеличаване на таксата за покупко-продажба при имот (данък за придобиване на имущество) ще бъдат вложени в ремонт на кварталните улици.

Кметицата изтъкна, че не е било позволено вдигането на местните данъци в най-тежка финансова криза, но въпреки това развитието на града продължило. Сега тя предлага промени в данъците с две конкретни цели – подобряване качеството на въздуха и повече средства за работа в кварталите.

Фандъкова призова всички политически сили в общинския съвет за подкрепа и за конструктивен дебат с аргумент, че всяко вдигане на данъците е непопулярна мярка, която не носи дивиденти в краткосрочен план и не прави „по-симпатични“ общинските съветници. Целите, които са поставени обаче, са очаквани от всички хора, посочи Фандъкова.