Арестуваният за купуване на гласове е шефът на данъчния отдел в община Несебър

шеф

0
206
Част от намерените пари в дома на данъчния шеф. СНИМКА: ПРБ

В имота му в Равда са намерени 180 000 евро и 25 000 лева

Задържаният с голяма сума пари заема ръководна позиция в община Несебър. Това обяви на брифинг директорът на ОДМВР-Бургас Емил Павлов. По информация на БНТ арестуваният е шефът на дирекция „Местни данъци и такси“ Паскал Апостолов.

В негов имот са открити 180 хил. евро и 25 хил. лева.

За първи път стигаме до такова високо ниво – поръчителят, който разпределял парите, каза шефът на полицията в Бургас. Общинарят е с полицейска мярка за задържане в срок от 24 часа, но е възможно тя да бъде удължена. Очакват се и още арести, тъй като се разследва група от 4, 5 човека, заподозряна за търговия с гласове за местния вот.

Парите са били предназначени за купуване на гласове като задържаният е разполагал с крупни суми, които е разпределял надолу в йерархията. От прокуратурата и полицията обаче отказаха да съобщят за чий кандидат кмет или общинска листа са били предназначени средствата открити в арестувания общински шеф.

Под надзора и ръководството на Районна прокуратура-Бургас се води разследване за нарушаване политическите права на гражданите, свързано с изборите за кметове и общински съветници, които ще бъдат проведени през месец октомври 2023 година, съобщиха от държавното обвинение.

Разследването е започнало от служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Бургас, които са проверили сигнал за мъж, получил значителна парична сума, предназначена за купуване на гласове.

Прокурор Маркова и старши комисар Павлов съобщиха, че по време на процесуално-следствените действия е извършено претърсване на четири обекта. Три от тях в град Бургас и един в село Равда, община Несебър. Иззета е сумата от общо 185 700 евро и около 25 000 лева.

Досъдебното производство е образувано по чл. 167 от НК. За съпричастност към престъпното деяние по закона за МВР за срок до 24 часа е задържан 49-годишен мъж от село Равда.

Работата по досъдебното производство продължава под надзора на Района прокуратура-Бургас.