Фандъкова: След Великден ще отпуснем режима за планини и паркове

0
26
Йорданка Фандъкова

Пикът на болестта ще е тогава, мотивира се кметът

До края на великденските празници не бива да се правят промени в режима, но обмисляме и сме готови с организация за постепенно облекчаване на достъпа до паркове и планини след това, каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти.

Тази сутрин министър-председателя Бойко Борисов каза, че може да се мисли за облекчаване на посещенията на паркове и планини.

„Преди два дни обсъждахме и с г-н Борисов, и с проф. Мутафчийски варианти за облекчаване на част от мерките, когато е възможно. За мен в момента е най-важно да посрещнем според специалистите наближаващия пик по време на великденските празници, така че мнението ми е, че докрая на великденските празници не бива да се правят промени в режима. Заедно с това мислим и сме готови да създаваме организация за постепенно облекчаване особено на първо време за семействата с деца.

За мен те са най-потърпевши от стоенето вкъщи. За малките деца е полезно да са навън известно време и някак си и за родителите е облекчение. Отново ще кажа, за това ще говорим след великденските празници“, изтъкна Фандъкова, цитирана от „Фокус“.

Тя поясни, че днес има онлайн заседание с Общинския щаб да може да се създаде организация.

„Разговарях и с директора на Столична дирекция на вътрешните работи по този въпрос. Увери ме, че полицията ще има ресурс да контролира процеса. На този етап моля всички, нека да имаме още малко търпение. Справихме се много добре всички граждани на София. Благодаря им от сърце, показахме дисциплина, показахме отговорност. Нека сега покрай предстоящите светли празници да покажем, че сме отговорни. Изпратила съм писмо до Българската православна църква. Те имаха своето решение. Обърнаха се и те и апелираха повечето хора да останат вкъщи по тези празници. Имам изискването да бъдат спазвани всички правила в и около църквите. Ние ще помогнем с измиване на всички територии около църквите“, каза още кметът на София.