Фотограф съди кандидат-кмет от БСП, откраднал снимка

0
52
Момчил Неков на предизборна проява Снимка: Фейсбук

Момчил Неков я използвал върху 9 билборда, не иска за плаща

Фотографът Георги Марков е входирал жалба в районната прокуратура на Силистра и искова молба в окръжния съд заради непозволено използване на негова снимка в предизборната кампания за местните избори в Силистра на кандидат-кмета Момчил Неков.

На пресконференция Марков заяви, че се е срещнал с Неков да уредят въпроса, но той е отказал. „Политиците трябва да дават пример на обществото“, каза Марков и обясни, че снимката е направена със специална техника и обработката е отнела много време.

По думите авторството му е ощетено и незачетено. Фотографията на Марков е била използвана върху девет билборда на бившия евродепутат наричан от медиите „феноменът 15/15“.

Марков се свързал с адвокат, с който са изготвили и изпратили нотариална покана за доброволно изпълнение до Неков. В получения отговор обаче се казвало, че действията срещу него били политическа атака с цел да провали кампанията му за кмет на Силистра.

Фотографът отрече обвиненията и обясни, че е изчакал дори да приключи балотажът, за да даде гласност на случая.

Снимката на Марков била използвана непозволено и от друг кандидат на местните избори, но след среща с него въпросът за правата е бил уреден, съобщава БТА.

Фотографът обясни, че не става въпрос за портретни снимки, а за фоново изображение – Неков и екипът му са поставили образа на бившия евродепутат на фона на емблематични за Силистра места, снимани от Марков.

Адвокат Емил Георгиев обясни, че ако прекият извършител на деянието не е Неков, а друго лице, то това ще се установи от разследващите органи и съда. Той допълни, че поисканото обезщетение е четирицифрена сума. Снимката била взета от информационен портал за Силистра, като под нея бил описан авторът й и контакт с него.

В Силистра трети мандат с малко над 52,15% печели Юлиян Найденов от ГЕРБ. Момчил Неков от БСП получи 45,63% от гласовете.