Храните в училищата и детските градини безопасни

0
7
Снимка: Pixabay

Няма съществени нарушения при проверките на кухните, установили проверки на агенцията по храните

Няма съществени нарушения при проверките на кухните в детските градини. Това заяви д-р Любомир Кулински от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ пред БНТ. По думите му повечето от детските градини, макар и в намален състав, са работили и през лятото. Проверките там на практика не са спирани, има няколко предписания, 2-3 акта.

В училищата проблемът е, че столовата, кухните, лавките не са работели през лятото, а сега една от важните проверки е била именно за готовността за началото на учебната година за изхранване на децата. Извън текущия официален контрол, който целогодишно агенцията управлява, ние спускаме т.нар. тематични извънредни проверки, каза Кулински по повод възложената от Върховната административна прокуратура проверка.

По данни до момента има над 200 проверени училища, има няколко предписания, няма актове. Проверката продължава до края на месеца, а има вероятност и да бъде удължена.

„Относно безопасността на храните БАБХ и операторите, които приготвят храните, гарантират според изискванията на законодателството, че храната е абсолютно безопасна за консумация от децата“, категоричен е той.

„Във всички детски кухни и ученически столове всеки ден след хранене се оставят т.нар. „24-часови контролни проби“ от храната, която е приготвена и е давана на децата. В случай на съмнения за хранителен инцидент ние веднага отиваме и взимаме тези проби, пускаме ги в нашите акредитирани лаборатории и в рамките на един-два дни може да се каже кой е причинител, дали имаме хранително отравяне или нямаме. Така че до голяма степен всичко, което изисква законодателството в областта на детското хранене, се спазва доста стриктно“, посочи д-р Любомир Кулински.

По думите му един от основните елементи при проверките е спазването на изискванията на Наредба номер 8 за качеството и безопасността на храните в детското хранене. Според него персоналът на детските градини и училищата, който е зает с приготвянето и раздаването на храната, вече е наясно какво може и какво не може да се предлага.

„От години вече говорим, че е забранено влагането на растителни мазнини в детското хранене. Има си доста строги изисквания на МОН за количеството сол, заради което се наложи да преработим някои от стандартите за месни продукти“, заяви д-р Кулински.