Цацаров: Никой не очаква президентът да реши за избора на Гешев между двата тура

0
56
Сотир Цацаров Снимка: БТВ

13 човека са обвинени за нарушения, свързани с изборите, съобщи главният прокурор

„Защо да ме притеснява това, че президентът не е подписал указа за назначаването на Иван Гешев. Никой не очаква той да вземе решение между два тура. Пълният стенографски протокол от заседанието на ВСС беше публикуван в четвъртък. Това също е причина за забавянето“, каза пред ретортери главният прокурор Сотир Цацаров, който гласува в 28-а секция на „ОУ Петър Берон“ в Пловдив.

По повод смъртта на 9-годишното момче в Кардам той каза, че се работи по версията за отравяне, но става дума за умишлени действия или умишлено отравяне. „На този етап всяко изявление ще е пресилено“, коментира Цацаров.

„Гласувах за Пловдив, такъв какъвто трябва да бъде, какъвто го знам от времето, когато съм бил дете и какъвто желая да бъде сега. Пловдив не се описва с епитети, той се описва с име – Пловдив. Гласувах, защото вярвам в Пловдив“, заяви главният прокурор, след като упражни правото си на вот.

„Преписките за изборни нарушения са 1317, откази от образуване на досъбени производства са 1046. 56 преписки са изпратени на други компетентни органи. Обвиняемите лица са 13. Досега имаме 95 досъдебни производства. Общо четирима са с мярка “задържане под стража”, каза още той. „Бившият кмет на Гърмен е задържан за 24 часа. Арестуван е във връзка с купуване на гласове. Купуването на гласове е било за един кандидат“, потвърди Цацаров ареста на Ахмед Башев.

„В Горна Оряховица са задържани три лица с подозрение за купуване на гласове“, допълни главният прокурор. „Нарушения има навсякъде, но по-скоро всички са свързани с компетенцията на ЦИК, а не на прокуратурата“, коментира Цацаров.