ЦИК обясни на Радев, че не може да гласуваме по пощата от чужбина

0
1242
цик
Александър Андреев

Шефът на комисията увери президента, че 50 дни преди изборите всички машини ще бъдат доставени

Президентът се поинтересува и какъв е шансът българите в чужбина да гласуват по пощата като в Румъния. Председателят на ЦИК Александър Андреев обясни, че нямаме такава практика. Това стана по време на поредния кръг консултации на държавния глава с различни институции по повод провеждането на парламентарните избори на фона на епидемия, съобщава Дарикнюз.

„То е приложимо в много държави. Това ще изисква активна регистрация на гражданите, за да получават документация. Това също изисква изменения в Избирателния кодекс, за да се случи“, отговори Александър Андреев. Шефът на ЦИК допълни, че експерименталното въвеждане на такъв тип гласуване не предполага тези резултати да се отчетат.

Президентът поиска от ЦИК да му назоват точна дата, на която ще бъде доставена последната машина за гласуване. От комисията му отговориха, че предстои сключването на договора с фирмата, спечелила обществената поръчка, но имат уверението, че 50 дни преди датата на вота, всички машини ще бъдат доставени.

Радев обаче цитира интервю на шефа на доставчика, в което е било заявено, че част от машините ще пристигнат на 10 февруари, а вторият транш ще бъде доставен в периода 3 март-15 април. Това е породило президентската тревога, поради което Радев настоя пред членовете на ЦИК „в понеделник да му дадат точна информация“. „Поръчката позволяваше машините да бъдат доставени на партиди, което да облекчи работата на изпълнителя, така и на органите, които ще се ангажират с установяването на изискванията. Дори на 28 март да са изборите, 50 дни преди тях ще бъдат доставени машините“, успокои президента председателят на ЦИК Александър Андреев.

По повод възможността карантираните също да гласуват Андреев посочи, че това ще наложи промяна в Изборния закон, защото в момента мобилни секции могат да бъдат осигурявани само за хора с увреждания.

„Това не може да се случи, без да има изменение в ИК. Необходимо е да се направят изменения, тъй като в момента опцията за мобилни урни е възможна само за граждани с трайни увреждания, които не могат да се явят в избирателна секция“, обясни шефът на ЦИК на президента. Той подчерта, че разширеното тълкуване на текстовете в ИК би поставило под съмнение принципите в изборния процес.

Президентът настоя още и за резервен комплект от защитни средства за членовете на секционните комисии.