Частни болници готови да приемат дарението под условие за покупка на респиратори

0
42
Ивайло Пенчев

Бизнесменът Ивайло Пенчев иска да даде 5 с условие и 15 без

 

Дарението с условие за покупка на респиратори на бизнесмена Ивайло Пенчев още е на линия и е отправено към всички болници. „Говорихме с частни болници и те са навити. Но вместо да купим 5, ще купим 20 апарата. Мисля, че са достатъчни пет да останат с условие, а останалите 15 – без“, каза пред Нова тв  Пенчев.

Бизнесменът, направил дарение с условие на Александровска болница за респиратори коментира развалянето на сделката. „Давам си сметка, че голяма част от хората не са разбрали какво всъщност правя. Давам си сметка, че май е трудно да го обясня в момента“, коментира Пенчев. Той дари 220 000 лева за покупката на респиратори, но с условието първо да се ползват от негови служители при нужда.

„Болницата се отказа от дарението. С тях се бяхме разбрали да купим 5 апарата. Да им дадем 222 000 лева и те да купят 5 апарата по 37 000 лева. Условието наистина беше, че ако там отиде наш човек и има нужда от лечение, той ще е с предимство.

В договора, който подписахме с Александровска болница, нямаше детайли как ще се упражнява това предимство. Когато правихме договора, и аз не си го представях, не бях навлязъл във философските въпроси, които човек трябва да си зададе. Правих дарение под условие. Договорът го гледа юрисконсултът на болницата, нямаше проблеми с това. Имахме подписан договор, но след като общественото мнение се настрои срещу мен, го развалиха“, разказа Пенчев.