Червените в Сухиндол биха шута на Нинова, Вигенин и Явор Божанков. Избраха Весела Лечева за кандидат-депутат

0
323
Корнелия Нинова
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Местните социалисти категорично отказали да подкрепят лидерката на БСП за свой народен представител в 45-то Народно събрание.

Агенция ПИК

Кървавите драми в БСП при реденото на листите за предстоящите парламентарни избори недвусмислено очертават кои са най-нежеланите от местните социалисти да ги представляват в следващото 45-о Народно събрание. Противоуставните машинации в местните структури и натискът на централата на партията върху тях само ожесточават социалистите. Това показва снощното /петък – бел. ред./ номиниране на кандидати за депутати в червената листа за Велико Търново в една от структурите на БСП в региона, научи ПИК.

На общинската партийна конференция на червените в Сухиндол, на която е трябвало да определят кого подкрепят като кандидат-депутати в идния парламент от Велико Търново категорично, са били отхвърлени двама от досегашните им представители с аргумента, че са негодни да изпълняват такива функции, нямат подобаващо поведение на леви народни представители и по никакъв начин не защитават интересите им в регона, от който са пратени в парламента.

Това са верните пажове на лидерката на партията Корнелия Нинова и сегашни депутати Явор Божанков и Валентин Ламбев.

По-драстичното е обаче, че въпреки заявлението на областния координатор на БСП за Великотърновска област Петко Тюфекчиев, че много от местните партийни организации са посочили за водач на листата им лидерът на социалистите лидерката Корнелия Нинова, тя не получила подкрепата на социалистите от Сухиндол. Местните социалисти категорично отказали да я подкрепят за свой народен представител в 45-то Народно събрание.

Странното е, че за вътрешнопартийните избори за лидер в региона Нинова имаше цели 52 номинации. По време на вота през септември миналата година оттам твърдяха, че дори и напуснали БСП са искали да гласуват, а според крайните резултати 80% от червените там са я посочили за председател. Сега обаче в Сухиндол не я искат дори за депутат от тяхната партия.

Нежелан от червените в тамошната листа се оказал и номинираният за бъдещ депутат от региона Кристиян Вигенин. В сегашния парламент зам.-председателят му от БСП е избран за народен представител от Ямбол, но тамошните социалисти не искат да го чуват и виждат.

Затова, след като Нинова го сложи начело на комисията, която трябваше да ѝ даде основания противоуставно да изключи от БСП червения лидер в Пловдив Георги Гергов, тя реши да го награди с водаческата позиция в листата на столетницата за Града под тепетата. В Сухиндол номинацията му за депутат от Велико Търново обаче е била отхвърлена.

Сухиндолската организация на червените е подкрепила само една кандидатура за депутат от техния регион – тази на сегашния им народен представител Весела Лечева. Макар в началото на мандата на 44-о Народно събрание Лечева да се смяташе за много приближена на Нинова, скандалите около забегналия хазартен бос с 19 обвинения Васил Божков издигнаха непреодолима преграда помежду им. Причината е, че до ден днешен се смята, че поръчителят на покушението срещу съпруга на Лечева – Манол Велев, който през 2007 г. бе прострелян в главата и оттогава е в безпомощно състояние, е именно Васил Божков.

Така, отхвърляйки кандидатурите на Нинова и обслужващия я персонал в партията в лицето на Кристиян Вигенин, Явор Божанков и Валентин Ламбев за бъдещи депутати от Велико Търново, в Сухиндол дадоха ясна оценка за работата и на лидера си, и на сегашните си народни представители, които са нежелани за тях в следващия парламент.