Идеята на Нинова е абсурдна и противоречи на Конституцията

0
684
бсп
Централата на БСП

Това е отчаян опит да се печели някакво време, неизвестно за какво

Димитър Стоянов, юрист, фейсбук

Димитър Стоянов Снимка: фейсбук

По БНТ съобщават, че Корнелия Нинова предложила законодателната програма на кабинета да бъде внесена в Народното събрание като проект на решение и да се види дали тя ще получи парламентарна подкрепа и, ако получи, Асен Василев да бъде предложен като кандидат за министър-председател.

Някои от БСП коментирали тази идея като “странна”.

Тя не е странна. Тя е абсурдна, противоречаща на духа и смисъла на Конституцията, отчаян опит да се печели някакво време, неизвестно за какво.

След като е повече от ясно, че парламентарна подкрепа за избор на стабилно управление не може да бъде осигурена, че самите партии в коалицията си нямат доверие един на друг и че буквално се борят със зъби и нокти пред очите на цялото общество за временно запазване на някаква власт, то изходът е един.

В такава ситуация президентът Радев може и трябва да направи обръщение към нацията, в което да обяви третия мандат за неизпълнен, и да посочи в какви срокове ще се осъществят останалите стъпки по процедурата по чл. 99 от Конституцията – разпускане на Народното събрание, назначаване на служебно правителство и обявяване на дата за предсрочни парламентарни избори.

И още нещо – много правилно днес проф. Пламен Киров заяви, че очаква от президента да поиска тълкувание на Конституцията във връзка сроковете и процедурата при връчването на третия проучвателен мандат, нещо, което е останало доста неясно откъм тълкувания в решението на Конституционния съд от 1992 година.