Шведският Мангъров дава заден: Трябваше да предприемем повече мерки. Твърде много са жертвите на COVID-19 у нас

0
76
Андерс Тегнел

Ако се сблъскваме с болестта сега, мисля, че бихме направили нещо по средата между нашата стратегия и това, което направиха в останалата част на света, казва главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел

Швеция трябваше да предприеме повече мерки срещу COVID-19 още от самото начало. Изненадващо това твърдение идва от главния епидемиолог на страната Андерс Тегнел, който не отрече, че са допуснати грешки.

Тегнел признава, че твърде много хора са починали от коронавирус в Швеция и че е можело да се действа по друг начин.

„Ако се сблъскваме с болестта сега, когато знаем за нея повече неща, мисля, че бихме направили нещо по средата на нашата стратегия и на това, което направиха в останалата част на света“, заяви той в интервю за националното радио.

Тегнел споделя, че би въвел ограничения, но едва ли би предложил пълна карантина.

Любопитното в случая е, че за първи път главният епидемиолог на страната подхожда самокритично към стратегията, за която той има основна роля. Досега Тегнел винаги е защитавал предприятия подход.

Швеция, за разлика от останалите страни в Европа, реши да заложи на т. нар. стаден имунитет и не въведе ограничения. Това доведе до огромен бум на пандемията – 38 589 заразени и 4468 починали.