Огромни разрушения в Германия, инфраструктурата парализирана, жертвите са вече 156

0
119
Снимки: туитър

Общо загиналите в Западна Европа достигнаха 183

Жертвите на опустошителните наводнения в Германия достигнаха 156, съобщи полицията. С тях общият брой на загиналите в резултат на стихията в Западна Европа вече е 183, предаде Франс прес.

Само в германската провинция Райнланд-Пфалц има 110 загинали, потвърдените жертви в провинция Северен Рейн-Вестфалия са 45. В района Арвайлер има 670 ранени. В много от околните райони електричеството и телефонните линии още не работят. В Горна Бавария, в района Берхтесгаденерланд, беше обявено бедствено положение.

Федералният канцлер Ангела Меркел планира да посети селището Шулд в община Айфел, което е особено тежко пострадало от бурята, за да си създаде представа за общата ситуация.

След това е планирано изявление за пресата в Аденау заедно с министър-председателката на провинцията Малу Драйер и други регионални министри. Федералният министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер планира да посети Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц утре.

Районът Бертехсгаденер ланд в германската провинция Бавария беше обявен за зона на бедствие заради наводнения, предаде ДПА.

Активизиралили са се много земни свличания, а екипите на пожарникарите са претоварени, каза говорител на Центъра за управление на кризисни ситуации „Траунщайн“.

Градовете Берхтесгаден и Бишофсвизен в Югоизточна Бавария са особено силно пострадали. Живеещите в някои къщи вече са евакуирани. Населението беше призовано да стои далеч от мазетата и долните етажи и да не излиза по улиците.

По оценки на експерти нивото на реките Берхтесгаденер Ахе, Траун и Тиролер Ахен може рязко да се повиши. Водата в района на Берхтесгаденер Ахе вече се е повишила с 1,5 метра.

Поройни дъждове от по 100 литра на квадратен метър предизвикаха наводнения и в източната германска провинция Саксония, предаде ДПА. Високите води засегнаха популярен хълмист туристически район, известен като Саксонска Швейцария, по поречието на река Елба край Дрезден.

Местните власти в Саксонска Швейцария-Остерцгебирге обявиха, че до някои селища вече няма достъп: Нойщад, Зебниц, Бад Шандау, Райнхардсдорф-Шьона и Гориш.

Властите призоваха хората да избягват избени помещения, подземни гаражи и подлези. Наводнени са пътища и пешеходни зони.

Затворена е железопътната линия, свързваща Бад Шандау с чешкия град Дечин, обяви компанията „Дойче бан“. Промяната засяга движението на влаковете по маршрута Хамбург-Берлин-Дрезден-Прага. Очаква се влакове по тази линия да не се движат поне до следобедните часове на днешния ден. Заради наводнените пътища влаковете не могат да бъдат заменени с автобуси, за да обслужват засегнатите райони.

Аварийните служби предупредиха, че се очакват големи наводнения, той като нивото на реките е силно повишено.