В парламента почетоха паметта на жертвите на комунизма, депутатите на БСП излязоха от залата

0
64
Снимка: НС

ГЕРБ-СДС, „Демократична България“ и ДПС осъдиха престъпленията на режима от 1945-а

С декларации в памет на жертвите на комунистическия режим започна парламентарният ден. Позициите обаче бяха изчетени в отсъствието на БСП, чиито депутати напуснаха залата.

Първи почитта си към убитите на 1 февруари 1945 г. изрази председателят на СДС Румен Христов.

„Макар че комунистическата власт не е питала народа дали иска реки от кръв, в негово име са извършени зверства, съизмерими само с тъмните времена на Средновековието“, заяви той. Освен изброяването на убити и изчезнали, той включи и Възродителният процес. Опитите да бъдат омаловажени и забравени престъпленията на комунистическия режим трябва да срещнат силен отпор, заяви той и призова за едноминутно мълчание.

Людмила Илиева от ДБ повтори историческата справка от Христов и обяви, че след 9 септември 1944 г. България е потънала в беззаконие, насилие и масови убийства, „чийто опит да им се придаде легитимност бе Народният съд“.

Станислав Анастасов от ДПС отбеляза, че денят е повод за много размисъл. „За този ден през 1945 г. има няколко мита, които трябва да бъдат развенчани. Смъртните присъди на 1 февруари 1945 г. са изпълнени по т.нар Московско примирие. Много са престъпленията на комунистическия режим“, смята той. И посочи, че целта не е да се обвинява конкретна партия. „Независимо под какво име е замаскирано, трябва да изобличаваме всеки режим, който се опитва през саморазправа с неудобните, с онези, които защитават човешки права и демокрацията, търси начин да ги унищожи – дали през убийства, изселване или притискане да мълчат. Няма да позволим да се поругава паметта на тези хора, нито да се забравя, нито някои да използват същите прийоми“, каза Анастасов.

И той поиска минута мълчание в памет на жертвите и героите на съпротивата, като д-р Ахмед Доган. След което се присъедини към искането за минута мълчание и покани депутатите пред паметника в памет на жертвите на комунизма пред НДК./24 часа