Швеция сменя тактиката, въвежда по-строги мерки срещу епидемията

0
100
Снимка: Монитор

Възможно е още тази седмица някои области да бъдат поставени под пълна карантина

Шведските власти поставиха край на досегашната си стратегия за справяне с епидемията от ковид-19 и сега подготвят нови, строги правила на фона на нарастващите случаи в страната. Това е огромен обрат за скандинавската държава, която през март тази година остави училищата, баровете, ресторантите и магазините си отворени, докато останалата част от Европа бе под строга карантина.

„Сега ситуацията изисква карантина – но само на местно ниво,“ заяви в неделя Йохан Нойд, който ръководи инфекциозния отдел в Упсала.

През настоящата седмица Андерс Тегнел, държавният епидемиолог на Швеция, дори ще се срещне с местните здравни служби, за да обсъди по-конкретно мерките, които ще трябва да се въведат в отговор на разразилите се огнища в столицата Стокхолм и близкия град Упсала, съобщи впоследствие в. „Телеграф“.

Смята се, че новите правила за Швеция ще позволят на регионалните здравни власти да поставят ограничения или забрани на събиранията на обществени места като търговски центрове, концерти, музеи, мачове и басейни. Възможно е рестриктивните мерки да изискат от хората да избягват обществения транспорт и да не посещават възрастните си роднини, които са изложени на висок риск.

Това се случва, след като голям брой европейски държави започнаха въвеждането на мерки и ограничения в опита си да ограничат втората вълна на коронавируса, бързо разпространяваща се по континента. В петък Европа дори надмина 150 000 ежедневни случая на коронавирус само седмица, след като за първи път съобщи за 100 000 случая.

В Швеция случаите на коронавирус също постепенно се увеличават от началото на септември, убивайки надеждите на страната за имунитет.