Заместник на Кацаров заплаши възрастните хора с тотален локдаун

0
145
население
Снимка: архив

Хората над 60 години без сертификат няма да излизат от домовете си, както е в Русия

Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1 000 заразени на 100 000 души и запълване на леглата за неинтензивни грижи над 9 000, ще се реши за въвеждането на локдаун. Това заяви пред НОВА зам.-здравният министър д-р Александър Златанов.

Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните. Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън къщи.”, добави той.

Златанов допълни, че се обсъжда въвеждането на руския вариант – неваксинираните над 65 години да си останат вкъщи, без да могат да излизат.

В Москва спряха хората, които не са ваксинирани си остават вкъщи“, обясни той.

На въпрос дали ще има възможност в часови диапазон да излизат или изобщо да не излизат, Златанов беше категоричен, че изобщо няма да могат да излизат от домовете си.

В момента 7 000 души с коронавирус са настанени в лечебни заведения. „Почти над 600 пациенти са в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 легла за интензивни грижи. Към момента, според необходимостите, поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти”, уточни той.

Златанов допълни, че от Здравното министерство имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности. „Опитваме се всячески да не спрем спешните оперативни интервенции, операции и други”, добави зам.-министърът.

Той допълни, че ако се напълнят леглата у нас ще се говори с близките на ни държави в ЕС, които да поемат болните. „Това са държавите Румъния и Гърция. В северната ни съседка положението е тежко, така че остава Гърция.“ От думите му стана ясно обаче, че все още не са водени разговори дали, как и кога може да случи това.

Относно зеления сертификат, Златанов беше категоричен, че от министерството нямат никакво намерение да се откажат от тази мярка. По думите му рестрикцията е въведена напълно адекватно в точния момент