ГЕРБ-СДС дават Стойчо Кацаров на Специализираната прокуратура и КПКОНПИ 

0
268
Стойчо Кацаров

Те предоставят документи с данни за евентуално извършено престъпление по служба и конфликт на интереси

Документи, разкриващи факти и обстоятелства за евентуално извършено престъпление по служба с цел лично облагодетелстване и конфликт на интереси, извършени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, внасят от ГЕРБ-СДС в Специализираната прокуратура и КПКОНПИ. Това бе обявено от бившия здравен министър и настоящ депутат проф. Костадин Ангелов, съобщава Tribune.

„Предаваме документи, разкриващи факти и обстоятелства за евентуално извършено престъпление по служба и конфликт на интереси, извършени от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Изпращаме документите до Специализираната прокуратура и КПКОНПИ за установяване на двата състава, които ви казах – престъпление по служба и конфликт на интереси“, заяви проф. Ангелов.

Става въпрос за случаи от дейността на Кацаров в качеството му както на министър, така и на председател на УС на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“, регистрирано в СГС на 8 октомври 2007 година. Председател на УС до 10 юни 2021 година е Стойчо Кацаров.

„Един от основните проекти и дейности на този център е Националната система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории, която се координира от него. За извършването на тази дейност този център подписва договори с лечебните заведения за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. Договорите са възмездни с уредени в тях възнаграждения, срок и начин на плащане. Те са подписани от Стойчо Кацаров като председател на УС на „Център за защита правата в здравеопазването“, обясни проф. Ангелов.

Ето защо от ГЕРБ-СДС са задали парламентарно питане към министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. От отговора до проф. Ангелов става ясно, че е имало издадени заповеди за плащания от Министерството на здравеопазването, подписани от Кацаров, до три болници – УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, МБАЛ – Шумен, и УМБАЛ „Свети Георги“, с които от друга страна сдружението му има сключени договори.

„Буди притеснение още един факт. На 18 май, когато Кацаров е министър на здравеопазването и председател на УС на „Център за защита правата в здравеопазването“, стартира процедура за проект на изменение на наредбата за утвърждаване на стандарта по клинични лаборатории. Буди съмнение, че министърът на здравеопазването умишлено променя медицинския стандарт по клинична лаборатория с оглед облекчаване на дейността на ръководения към онзи момент от него „Център за защита правата в здравеопазването“ и търговските му отношения с лечебните заведения“ , каза още проф. Ангелов.

„Сезираме Специализираната прокуратура с молба да се извърши проверка съобразно тяхната компетентност дали е извършено закононарушение и престъпление по служба с цел лично облагодетелстване на министър Кацаров. Също така сезираме и КПКОНПИ да се произнесе за евентуално наличие на конфликт на интереси предвид факта, че министърът на здравеопазването в лицето на г-н Стойчо Кацаров от една страна прави плащания към лечебните заведения, които са длъжници по сключените от него договори с представляваното от него сдружение, а от друга страна умишлено променя медицинския стандарт по клинична лаборатория с оглед облекчаване на дейността на ръководения от него ЦЗПЗ и търговските му отношения с лечебните заведения“, посочи проф. Костадин Ангелов.