Кацаров ощетил държавата с 1млн. лева с тестовете за ученици

0
250
Стойчо Кацаров Снимка: Трибюн

Това обяви от парламентарната трибуна проф. Асен Балтов

„Държавата само е спечелила от начина, по който са проведени поръчките за антигенните тестове за деца“, посочи на парламентарен контрол министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Проф. Асен Балтов от ГЕРБ отправи въпрос за проведена процедура за закупуване на бързи антигенни тестове, подходящи за изследване на деца за коронавирус, за да започне присъственото обучение у нас.

Кацаров обясни, че изискването за 75% срок на годност на тестовете е стандартно изискване за такава процедура.

„Ние намалихме прогнозната цена при сключването на договорите три пъти. Постановлението на Министерския съвет ни даде средства за закупуване на 1.5 млн. теста. Ние договорихме и закупихме 4.7 млн. теста със същите пари – три пъти повече“, уточни Кацаров.

Проф. Асен Балтов възрази, че с действията си по провеждането на търговете за доставка на тестовете министър Кацаров е ощетил държавата с 1 млн. лв. и е създал паника сред родителите.

„След първата провалена поръчка незаконосъобразно сте променили основни показатели по договорите на класирани участници по процедурата“, коментира проф. Балтов. Той уточни, че тестовете са от китайски производител, а нерегламентираните действия са били потвърдени от бившия заместник-министър Димитър Петров.

От своя страна министър Стойчо Кацаров се оправда, че проф. Балтов проявява личната си неприязън, защото е бил уволнен за маса нарушения в „Пирогов“.