Шефът на столичната РЗИ: Вирусът се „подмлади“, София отново е в червената зона

0
41
Данчо Пенчев Снимка: МС

Има плавно повишаване на броя на настанените в болници. За първи път средната възраст на новодиагностицираните е под 50 години, казва д-р Данчо Пенчев

София отново влезе в червената зона по заболеваемост от коронавирус, тоест 120 на 100 хиляди души. Ситуацията в столицата започва да става тревожна и напрегната. Това каза пред бТВ директорът на столичната Регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев.

Това, което в случая ни притеснява, е, че започва плавното повишаване на хоспитализациите в София-град, каза още д-р Пенчев и уточни, че данните, които вече са били обсъдени от членовете на щаба през вчерашния ден, са от последните няколко дни.

Д-р Пенчев все пак успокои, че към момента мерките, които са либерализирани, са внимателно прецизирани. Той подчерта, че е възможно ново затягане на мерките. Според него няма опасност от по-голямо разпространение на заразата заради завръщащите се от 4 февруари в клас ученици от горните класове. Децата ще влизат в стаите на ротационен принцип, което е нова мярка и здравните власти очакват тя да е ефективна.

Д-р Данчо Пенчев, който вече е получил първата ваксина и чака второто убождане, заяви, че предвид количествата ваксини, които пристигат в България, в началото на пролетта заявилите желание за имунизация ще имат възможност да избират препарат.

Той съобщи, че по последни данни от „Пирогов”, получени тази сутрин, от 103 положителни 43-ма са с доказан британски вариант на COVID-19. Но според официалните данни, които проф. Тодор Кантарджиев също ми даде тази сутрин, са от 48 изследвани във втория пул 25 случая са с британски вариант, заяви д-р Пенчев.

Интересното е, че тези хора нямат скорошни напускания на страната. Повече от половината от тях не са били хоспитализирани, но имаме един починал, съобщи още директорът на РЗИ-София.

Общо в Националната референтна лаборатория доказани случаи на британския вариант са 33.

Това, което ни кара да бъдем напрегнати, е, че вирусът се подмлади. За първи път средната възраст на новодиагностицираните е под 50 години, съобщи още д-р Пенчев.