Фандъкова ще спечели изборите в София, показва проучване

0
301
фандъкова
Йорданка Фандъкова

Центъра за анализи и маркетинг прогнозира победа на балотаж на сегашния кмет над Мая Манолова

90% е сигурно, че ако Йорданка Фандъкова се яви на предстоящите местни избори, ще бъде преизбрана. Това обяви директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов, позовавайки се на резултатите от „Изследването на обществено-политическата ситуация в Столичната община“, проведено от центъра.

Хората очакват да видят сблъсъка между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Ако Манолова не се яви, победата на Фандъкова е гарантирана още на първи тур. В другия случай може да се стигне до балотаж, където 59% ще гласуват за Фандъкова, а 41% за Манолова“, обясни Павлов.

Той уточни, че за да се случи всичко това е необходимо от имащите право да гласуват около 550 000 души до урните да отидат поне 450 000.

На миналите местни избори гласуваха 412 000, или това са около 41%. Това прави задачата на политическите сили подобна на тези за европейските избори, което означава, че кандидатите трябва да изкарат онези, които твърдо са решили да гласуват наистина да го направят“, добави още той.

Стана ясно още, че 57% от софиянци смятат, че столицата се е променила към по-добро по времето на Фандъкова, а едва 8% смятат, че няма съществена промяна в града или твърдят, че тя негативна.

Хората отчитат като голямо нейно постижение развитието на метрото, поддържането на парковете и зелените площи, състоянието на градския транспорт и развитието на културния живот в града. Като най-слаби страни са посочили сигурността в града, чистотата на града, бездомните кучета и некачествените ремонти.

Жителите на града искат в следващите няколко години да се подобри чистотата в града, да се изграждат нови улици в кварталите и ремонт на старите, градският транспорт да стане по-редовен и да се положат още усилия за подобряване на качеството на атмосферния въздух.

Юлий Павлов обяви още, че ГЕРБ няма да имат пълно мнозинство в новия общински съвет.

В него се очаква да влязат общински съветници от листата на ГЕРБ, БСП, ДПС, Партията на Слави Трифонов, СДС, „Демократична България“, „Атака“ и ВМРО. Ако Трифонов регистрира партия, той ще е четвърта сила и ще се нареди между „Демократична България“ и ВМРО. Това обаче още не е сигурно. В противен случай ще влязат представители от 7 различни листи. Най-вероятно на ГЕРБ ще им се наложи да търсят съюзници“, заяви директорът на Центъра за анализи и маркетинг.