Щабът спира полетите на Wizz Air от Варна до Лондон

0
31
Снимка: Economic.bg

Това каза председателят му ген. Венцислав Мутафчийски

Авиокомпанията Wizz Air ще бъде уведомена, че няма да може да извършва полети от Варна до Лондон. Това каза председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в Министерския съвет.

Ден по-рано кметът на Варна Иван Портних изпрати писмо до ген. Мутафчийски, с което призовава преустановяване на полетите от Летище Варна до Лондон и обратно на Wizz Air до края на извънредното положение, с цел опазване живота и здравето на гражданите. Позицията му е подкрепена от ръководствата на Български лекарски съюз – Варна, МБАЛ „Св. Анна“, ВМА –МБАЛ – Варна (Военноморска болница), УМБАЛ „Св. Марина“, Медицинския университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“, РЗИ – Варна, от областния и от общинския кризисен щаб.

Повод за реакцията е официално съобщение, че се възобновяват полетите на авиокомпания Wizz Air между Варна и Лондон от 16 април 2020 г. Те ще бъдат извършвани регулярно три пъти седмично – във вторник, четвъртък и събота.

„В условията на карантина и въведените навременни мерки от Националния оперативен щаб днес Варна е съхранена като град, в който заразата е ограничена и няма смъртни случаи. Причината е, че хиляди граждани въпреки трудностите изпълняват съвестно изискванията за социална изолация, дезинфекции, ограничаване на контактите. Мотивирани сме да продължим да бъдем отговорни – към себе си и близките си, но за целта е важно да няма допълнителен риск от внесена зараза“, се казва в писмото на кмета Иван Портних.