Борисов във Варна: Портних вече няма да се меси във Варна. Много майсторски ход на Кирил Петков, надигра всички с външно министерство

0
322
Борисов във Варна. СНИМКА : 24 ЧАСА

От вчера Кирил и Лена обясняват, че са национално отговорна партия и сега ще кажат, че само заради България са готови да оставят външно министерство на ГЕРБ, а всички други си остават за тях, обяви лидерът на ГЕРБ

„Изчаках 3-4 месеца да минат след изборите. Исках да видя дали нещо добро се случва за Варна. Разговарях с доста приятели и колеги. Депутатите, както в парламента в София, така и в Брюксел, имат две гостувания в парламента, които са изключително важни. Едното е за новите ядрени мощности и второто за отхвърляне на ветото на Радев“, обяви той.

„Портних направи много за Варна, работи добре, но допусна една грешка – влизането в междуличностни конфликти“, коментира Борисов. „Нямаше как да не го издигнем пак за кандидат тогава, защото всичко добро направено щяхме да го дадем и нямаше да бъде забелязано“, каза още той.

„Във Варна понеже много-много тарикати мислят, че са много важни, се случи, това, което се случи – няма „Хемус“, няма мостове, няма стадион, няма нищо.

Важната тема – защо ние допуснахме това да се случи“, продължи лидерът на ГЕРБ. „Забранявам на Портних да се меси във град Варна – ще се меси само в областта. С който и от двата кмета да бяхме играли във Варна, щяхме да победим, но Портних не заслужаваше това“, отсече Борисов.

„Много внимателно наблюдавам процесите през тази седмица и забелязвам колко майсторски колегите лидери на другите партии играят своята политическа игра. ДПС имат утре конгрес за избор на председател.

На тях им трябва кандидат, който може да брани ДПС от всеки. Колегите от „Да, България“ всячески искат да покажат на техния електорат, че нямат нищо общо с ДПС. Това нямаше да има нищо лошо, ако не бяха използвани от двете страни епитети и цитиране на срещи, в които сме били в състав, в който сме доверявали и обсъждали“, каза Борисов за скандала между Делян Пеевски и Христо Иванов.

„В същото време с колегите от ПП работихме много добре – с компромиси, но свършихме много работа. Мен няма да ме вкарате в разкриване на тайни, защото аз имам принципи. По никакъв начин не приемам да се обиждат хората. Политическото говорене е много цветущо, но след това именно това медиите вадят и цитират и правят трудно взимането на политически решения“, продължи той.

„Да приемем, че това е политическа незрялост и сега самите те искат да кажат, че това е работен документ. Не, това не е работен документ. Кирил Петков ми помогна да разбера играта му, защото ми разказа как и на какво са ги учили в Харвард. Слагаш една червена линия – моретата, в случая ГЕРБ, се хвърля с нея – за външния министър, и взимаш всичко друго.

Много майсторски ход на Кирил Петков“, разкри

Борисов. „Изведнъж външно министерство стана най-важното. После Денков излезе и каза академично, че не било“

„И сега те казват, че за да покажат колко голяма работа са, се отказват от поста външен министър, създават един по европейските въпроси, което е горе долу същото. И всичко друго остава за тях. Евала, ако са ги научили на нещо в Харвард, това е. И днес чуваме, че Христо Иванов иска да е само с ГЕРБ. Ама нали искахте да ни изчегъртате“, попита лидерът на ГЕРБ.

„Сега те казват, че другите партии нямат право да предлагат добри хора и добри експерти. А ако е неправителствена организация от ППДБ, имат това право.

Фактически с този меморандум излиза, че неправителствените организации стоят по-високо от политическите партии. Ако е така – да си направим неправителствени организации всички. В този документ се казва да няма никой друг освен ППДБ и ГЕРБ в избора на регулаторите“, обясни бившият премиер.

„От вчера Кирил и Лена обясняват, че са национално отговорна партия и сега ще кажат, че само заради България са готови да оставят външно министерство на ГЕРБ, а всички други си остават за тях. Имат страхотни говорители в медиите“, заяви Борисов.

„Докато си говорим за меморандума, Асен Василев тихомълком смени шефа на „Митниците“. Малка агенция ли е това“, попита лидерът на ГЕРБ.

„Честно ли е, коректно ли е, в тон ли е с всичко това, което говорят от сутрин до вечер. И за да е още по-голямо насилието разбрахме, че следобед е сменено и ръководството на АДФИ. Замина си с един замах шефът. Това важен регулатор ли е? Има ли го в меморандума. Ами на ДНСК, ГРАО, Агенция по вписванията. Цялото здравеопазване е в ДБ – и министърът, и шефът на Здравната каса. Цялата отбрана е в ръцете на ПП“, каза още той.

„На Христо Иванов му казах, че заставам зад него за Конституцията. Подкрепях неговите решения, той си добавяше другите депутати до 160. Пеевски първи се подписа за ракетите за Украйна. Каза: „Колеги, или ще помагаме, или няма да помагаме“, разкри Борисов.

„Всички говорят за успокоение, а през това време бият, нападат, уволняват и търсят ГЕРБ, не знам защо ни търсят. Всички партии са в предизборна кампания. И ние вече сме в такава с промените в структурите. Не е добре това за държавата, нищо няма да се промени“, добави бившият премиер.

„Те назначават ярки политически фигури. И казват сега, че ГЕРБ може да участва, ама без ярки политически фигури. Чакайте малко, кои сте вие, че да ми давате оценка на партията?! Че вие кои неярки политически фигури назначихте“, негодува лидерът на ГЕРБ.

ата. И ако някой от ГЕРБ и ДПС поиска нещо,
става лош, мракобесна фигура. Как се прави
мнозинство с 60 депутати от 240. При едни следващи
избори колко ще имат“, попита той.