„Юлен“ ползвал 65,79 хектара повече от парк „Пирин“ над концесията

Проверката е в няколко направления, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова

0
189
банско
Банско

Това продължавало повече от 17 години, обявиха от прокуратурата

Геодезично проучване сочи, че ползваната площ от „Юлен“ е различна от тази, за която е сключен концесионния договор. Концесионерът „Юлен“, който използва 164,78 хектара, има договор за предоставяне на 95,5 хектара.

„Тоест концесионерът в продължение на 17 години използва с 65,79 хектара повече от предоставената му по силата на договора за концесия площ“, обясни на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя аргументира предложението на главния прокурор за изменение на концесионния договор с „Юлен“ в съответствие със законовите разпоредби. Предложението е адресирано до премиера Бойко Борисов.

Арнаудова припомни, че на 26 февруари от партия „Зелените“ е подаден сигнал до главния прокурор за това, че са налице множество сигнали за неизпълнение на задълженията на концесионера, както и че са налице данни за извършени престъпления, че са налице твърдения и данни за това, че се разходват публични средства не по прозрачен начин и в противоречие със закона в частност се визира Българската федерация по ски.

Проверката е в няколко направления, обясни Арнаудова. По отношение решението да се сезира Министерски съвет тя констатира, че по това направление прокуратурата не би могла да извърши други действия.

„В обществен интерес е спазването на закона и недопускането на съществуването на концесионни отношения, които са в разрез с постигнати договорености.

Повече от осем години, след като Министерски съвет е бил наясно със съществуващото несъответствие между реално ползваната от концесионера площ и тази, която му е предоставена – Министерски съвет не е взел съответното решение и не е приведен този договор в съответствие с нито една разпоредба на Закона за концесиите, колкото и пъти и да се изменял този закон през годините“.