Бивш шеф на „Напоителни системи” стана обвиняем

Това е второ обвинение за Първанов

0
52
съд
Реформаторите не знаят какви са правомощията на главния прокурор

Ивайло Първанов ще отговаря за натиск над подчинени

 

Днес Специализирано звено „Антикорупция“ (СЗА) при Софийска градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем бившия изпълнителен директор на „Напоителни системи“ ЕАД – Ивайло Първанов. Това съобщиха от държавното обвинение.

Той е обвинен за това, че на 26.05.2016 г. в гр.Пазарджик е направил опит да принуди управителя на „Напоителни системи“ ЕАД, клон Тополница да извърши нещо противно на волята й – да въздейства като убеди председателя и членове на комисия определени с нейна заповед, да приемат извършени строително-монтажни работи като подпишат протокол образец 19, на следните обекти:

–         кантон „Варвара-1“,;

–         воднотехническо съоръжение „Бент Лесичово“ и прилежащ към него кантон и

–         кантон „Гелеменово“,

въпреки че същите не са извършени, като за това употребил заплашване (с уволнение). Опитът е останал недовършен поради независещи от дееца причини – престъпление по чл.143, ал.1 във вр. с чл.18, ал.1 от НК.

Ивайло Първанов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Това е второ обвинение за Ивайло Първанов. На 31.03.2017 г. СЗА – СГП го привлече като обвиняем заедно със Стайко Ганчев и за извършени стопански престъпления, от които за държавното дружество са настъпили щети в общ размер на около 963 000 лв.