Прокуратурата: Служители на НАП не са замесени в теча на данни

0
31
Николай Найденов /вляво/ и Димитър Петров на заседанието на комисията Снимка: Дарик

Пъзелът на хакерската атака започва да се подрежда, твърди обвинението

Пъзелът около НАП започва да се подрежда, заяви ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов пред депутатите от временната комисия в парламента, проучваща всички факти и обстоятелства около хакерската атака в приходната администрация.

На заседанието трябваше да бъде изслушан главният прокурор Сотир Цацаров, но поради неотложни ангажименти той бе заместен от шефовете на Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура, съобщи Дарик.

От изнесената от тях информация стана ясно, че на този етап държавното обвинение няма информация, която да навежда на това, че длъжностни лица са участвали или подпомагали теча на информация. От прокуратурата уверяват още, че не са компрометирани и системата на електронния подпис, както и ПИК-кодове.

„Българските държавни институции това не го допуснаха“, категоричен бе прокурор Найденов.

„Работата продължава с нестихващ устрем“, заяви от своя страна Димитър Петров от СП. Разследващите анализират всички събрани до момента доказателства. Назначени са и много технически експертизи, обработването на информацията от които ще отнеме време.

До този моментът случаят е още във фазата на досъдебно производство, което се води срещу трима души – шефът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, търговският директор на фирмата Георги Янков и IT специалистът Кристиян Бойков. Те имат по две обвинения – за участие в престъпна група, извършваща компютърни престъпления и внасяне на смут в обществото.

Дискусията даде повод на депутатите от своя страна да заговорят и за евентуални законови промени, които да завишат предвиденото наказание за извършителите на компютърни престъпления.