40 хил. души губят достъп до електронните услуги на НАП от днес

0
145
Росен Бъчваров Снимка: Канал 3

Причината е в браузъра ви, заяви говорителят на агенцията Росен Бъчваров

Около 40 хиляди българи губят достъпа си до електронните услуги на Националната агенция за приходите. Причината – личните им компютри са с остарялата операционна система Windows XP или необновена версия на браузър за достъп до интернет. Промяната се прави с цел гарантиране сигурността на данните.

Потвърди го в Канал 3 говорителят на НАП Росен Бъчваров. „В момента цялата инфраструктура на НАП буквално се работи на бял лист, всичко се променя, всичко се изгражда отначало“, каза той снощи в „Беновска пита“.

„Един доста скъп проект, но в резултат на цялата тази реконструкция сега се надгражда сигурността. И от утре (от 17 февруари) трябва да имате последната версия браузър – най-старите, например Windows ХР, не могат да работят с последни версии. Постепенно се повишава сигурността“, увери Росен Бъчваров.

От НАП категорично отрекоха промяната да има пряка връзка с теча на личните данни на 5 милиона български граждани от сървърите на агенцията през 2019 година.

Още през януари от приходната агенция предупредиха, че всички техни клиенти трябва да обновят операционната система и браузърите си с най-актуалните им версии. По данни на НАП близо 1 милион потребители използват електронните й услуги, като от тях приблизително 4% използват стари версии на операционна система или браузър за достъп до интернет.

За да могат да изпращат данни до приходната агенция, да извършват справки и използват електронен подпис физическите лица и фирмите ще трябва да актуализират софтуера, който използват. Според Националната стратегия за киберсигурност над 80% от потребителите в България използват пиратски или неактуален софтуер. А това е основната причина за пробивите в сигурността.