Автоинструктори блокираха жълтите павета, срещат се с министри

0
20
Снимка: Дарик

Шествието на преподавателите по авто-мото подготовка пое към образователното министерство, а след това и към транспортното

Преподавателите на бъдещите шофьори се събраха днес по обяд на протест в центъра на София, за да се обявят против увеличаването на часовете за кормуване и въвеждането на GPS система.

Основното им искане е незабавно да бъде отменена заповедта на министъра на образованието и науката от 15 ноември 2019 г. за увеличение на броя на часовете по кормуване от 31 на 42. Тази промяна е тясно обвързана с въвеждането на нова система за контрол върху практическото обучение на водачите (GPS). Начинът на въвеждане на системата за контрол от Министерството на транспорта обаче даде основание на голяма част от експертите в сферата да се усъмнят, че става въпрос за корупционна схема.

Колите на автоинструкторите бяха блокирали площад „Батенберг“ още от 12 ч, а точно в 13 ч протестиращите тръгнаха към Министерството на образованието, за да внесат декларацията с исканията си. С нея преподавателите на бъдещите шофьори искат отмяна на заповедта, с която се увеличават часовете. Настояват и за изготвяне на нова съвременна документация и нови методи за обучение, както и да се създаде нова работна група.

Протестиращите искат още издаването на решенията за обучение и организационно-методическото ръководство на обучението на водачите да се осъществява от МОН и да се създаде необходимото звено.

Малко след това просветният министър Красимир Вълчев прие представителите на демонстрантите на среща. След нея зам.-министър Таня Христова заяви пред медиите, че от образователното министерство не се фиксират върху броя на часовете, а върху тяхната ефективност. Тя посочи, че от образователното министерство са готови да обсъждат темата и в нова работна група.

„Тази заповед и в момента не е в сила, не трябва да се фиксираме върху формата, а върху начина, по който се провеждат часовете и се изпитва. Тази заповед и в момента е под условие, защото е обвързана с промяна в Наредба 37 на Министерството на траспорта. Ние ще продължим да говорим върху това и в новата работна група – колко да бъдат часовете, как да се провеждат. От МОН отговорността е за ефективния процес и диалогът беше изключително полезен“, каза тя.

След срещата в просветното министерство, протестиращите тръгнаха към транспортното, за да запознят и министър Росен Желязков с исканията си.