Адвокат: Документите за смъртта на 3-годишния Алекс са били преправени

0
103
Адвокат София Николова Кадър: БТВ

Родителите няма да спрат да търсят истината, казва юристката

След смъртта на 3-годишния Алекс, който беше разкарван между три болници, проверката на Медицински надзор показа, че няма виновни медици. Адвокатката на семейството София Николова обаче твърди, че документите по случая са преправени.

„Родителите няма да спрат да търсят истината. Според нас извършената проверка е компрометирана и опорочена, тъй като се базира на документи, които са преправени. Първата епикриза, която е дадена, е без диагноза, няма и подпис на анестезиолог, а той е бил през цялото време до детето, каза Николова пред bTV и уточни, че става въпрос за епикризите, с които детето е изписано от столичната педиатрия. „Когато детето е изпратено към „Пирогов“, на родителите е дадена епикриза без диагноза и без подпис от анестезиолог“, уточни тя. Според нея един и същ човек се е подписал и като лекуващ лекар, и като завеждащ клиниката.

„След две седмици изискахме цялата история на заболяването и се оказа, че оттам ни се издаде епикриза „вярно с оригинала“, а тя се различава по това, че вече са поставени диагнози – двустранна пневмония, сепсис и дихателна недостатъчност. Има разминаване и в часовете, добавен е и медикамент“, посочи адвокат Николова.

„Това разминаване говори, че е налице някакво съмнение – че има истина, която се опитва да бъде покрита. В продължение на 12 часа детето не е било лекувано, не му е била оказана адекватна медицинска помощ. В момента тече разследване, има образувано досъдебно производство. Всички тези неща будят съмнения за подправяне на епикризата, за да бъде избегната наказателна отговорност, заключи тя.