Американски учени: Ваксината на AstraZeneca е 79% ефективна и без сериозни странични ефекти

0
88
Снимка: Нова

Тя вече е разрешена в повече от 70 държави

Американско проучване установи, че ваксината на AstraZeneca е 79% ефективна без сериозни странични ефекти, пише „Ню Йорк Таймс“.

Коронавирусната ваксина, разработена от AstraZeneca и Университета в Оксфорд, осигурява силна ковид защита и предоставя пълна защита срещу най-лошите резултати от болестта, като същевременно не причинява сериозни странични ефекти, твърди мащабното клинично изпитание. Очаква се данните да бъдат взети предвид и в Съединените щати, където ваксината все още не е разрешена, но може се окаже и че не е необходима.

Ако АстраЗенека  въз основа на новите резултати получи разрешение за спешна употреба в САЩ, ваксината вероятно няма да се появи до май, когато федералните служители прогнозират, че трима други оторизирани производители на ваксини ще произвеждат достатъчно дози за всички възрастни в страната.

Съобщението идва в особено важен за АстраЗенека момент, когато няколко държави по-рано този месец прекъснаха за кратко ваксинацията с препарата заради опасения от възможни редки странични ефекти. Това стана последният от поредица проблеми за АстраЗенека, към която бе подкопано доверието както сред обществеността, така и сред представители на администрацията.

Повечето страни ще започнат отново да използват препарата, след като регулаторният орган на Европейския съюз заяви в четвъртък, че проверката е установила, че ваксината е безопасна. Независимо от това, скоростта, с която няколко нации преустановиха употребата на ваксината, отразява ясно отношението към нейната безопасност и ефективност, която рязко контрастира с доверието, което се проявява спрямо други ваксини.

„АстраЗенека заяви в понеделник, че ще продължи да анализира новите данни и ще се подготви да кандидатства за спешно разрешение от американския регулатор по храните и лекарствата (FDA). Ваксината вече е разрешена в повече от 70 държави, но разрешението от FDA би било тласък за фирмата“, пише още изданието.

Проучването в САЩ набра участници и от Чили и Перу и установи, че общата ефикасност на препарата е по-висока от тази, наблюдавана в предишни клинични изпитвания на ваксината, въпреки че се използва по схема на дозиране, която може и да не е оптимална.

Изпитването не показа никакви сериозни странични ефекти, което е успокояващо. Европейският регулатор инициира неотдавна преглед на безопасността, след като няколко души в Европа получиха кръвни съсиреци и необичайно кървене малко след ваксинирането.