Американското издание „Foreign Lobby Report“: Лобистите на Бобокови са осигурили позицията на двамата US сенатори

0
259
Пламен Бобоков в съда Снимка: архив

Бившите първи дипломати на Вашингтон в София – Джеймс Пардю и Родерик Мур, също са ангажирани да бранят интересите на подсъдимите български бизнесмени

Бившите първи дипломати на Вашингтон в София – Джеймс Пардю и Родерик Мур, също са ангажирани да бранят интересите на подсъдимите за търговия с опасни отпадъци български бизнесмени, твърди специализирано американско издание

Специализираното американско издание Foreign Lobby съобщава в своя седмичен бюлетин, че критичната спрямо България позиция на двамата американски сенатори – демократa Боб Менендес, председател на Комисията по външна политика в Сената, и на Джим Риш, старшия републиканец в същата комисия, се е появила благодарение на лобистката кампания в защита на подсъдимите у нас бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, съобщава „24 часа“.

През лятото на 2020 г. друго американско издание – Politico, съобщи, че Бобокови са наели лобистката фирма Alexandria Group International на бившия американски дипломат Маршал Харис във връзка с повдигнатите срещу тях обвинения за внос на опасни отпадъци от Италия и загробването им в България. Според информацията първоначалният срок на договора е бил шест месеца, но изглежда той е удължен.

В бюлетина с лобистки новини на Foreign Lobby Report се посочва, че изявлението на сенаторите Менендес и Риш за България, е било предшествано от проведена на 22 февруари видеоконферентна среща с бивши американски дипломати у нас. Участието на двамата влиятелни сенатори е било осигурено от лобиста на Бобокови.

„Дискусията беше организирана от Маршал Харис, чиято Alexandria Group International лобира от името на българските бизнесмени, обект на криминални обвинения, за които твърдят, че са измислени“, пише изданието. Самият Харис потвърждава пред Foreign Lobby Report, че в разговора със сенаторите са участвали бившите посланици на САЩ в България Джеймс Пардю и Родерик Мур.

Присъствието на Пардю и Мур в кампанията на Харис в защита на Бобокови, не е изненадващо, с оглед на дългогодишното им познанство. Докато са активни дипломати и тримата имат професионални ангажименти почти по едно и също време на Балканите. Мур дори известно време бе заместник на Пардю, докато той ръководеше мисията на САЩ в София, а през 2015 г. бе и временно управляващ.

Прави впечатление, че след няколко години отсъствие от публичния живот у нас, малко след наемането на американска лобистка фирма от Бобокови, уважаваният дипломат Джеймс Пардю даде няколко интервюта и публикува авторска статия в чуждестранни и български медии, в които изразяваше същите критични бележки, които присъстват и в позицията на двамата сенатори Менендес и Риш.

Определената от Foreign Lobby Report като „успешна“ лобистка акция в защита на Бобокови в Американския сенат, съвпада по време с момента, когато двамата братя и техните съучастници, сред които и бившият заместник-министър на околната среда Красимир Живков, получиха обвиненията от Специализираната прокуратура по аферата „Боклукгейт“. Казусът е изключително интересен, защото в разследването се оказа, че участва и италианската прокуратура „Антимафия“, а трима от сочените за съучастници на Бобокови вече се признаха за виновни и са готови да свидетелстват за извършените закононарушения.

Братята Атанас и Пламен Бобокови не са единствените клиенти с проблеми с правосъдието на лобистката фирма Alexandria Group International. От друга публикация на Foreign Lobby Report става ясно, че Маршал Харис е нает за лобист и на друг известен български бизнесмен – алкохолният бос Миню Стайков. Срещу Стайков има две дела пред Специализирания наказателен съд. Едно от които е за измами със средства от Европейския съюз.