Ананиев: Глоби за всички, нарушили здравните мерки, независимо от поста им

0
17
Кирил Ананиев

Обмисля се по-голяма дистанция между депутатите в парламента и по-ниски санкции за липса на маски в автобусите

Няма прошка за никого, санкции за всички, които нарушават здравните мерки, независимо какъв пост заемат. Това обеща здравният министър Кирил Ананиев, след като правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 15 юли.

Коментарът му бе в отговор на въпрос за наложената глоба на премиера Бойко Борисов вчера, защото бе без маска в Рилския манастир.

Ананиев каза и че депутатите са много близо един до друг, за разлика от „маневреността“, която имало в МС. Трябва да се мисли за такава организация при заседания в парламента, че да се осигури отстояние поне на една седалка, посочи той.

Не се предвижда в новия период да се налагат нови или старите тежки мерки. Ананиев обаче наблегна на завишаването на контрола за спазването на сега съществуващите.

Ще заложим на тези, които прилагаме и сега – забрана за влизане на територията на страната и карантина за влизане от определени държави, хигиена на ръцете, физическа дистанция от най-малко 1.5 метра, дезинфекция, носене на защитни маски на закрити места, дистанционна работа, ограничаване на събиранията и масовите мероприятия, обясни той.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че разпространението на вируса е смесено – и клъстерно, и дифузно.

Здравните власти подкрепиха препоръката на МОН да не се организират балове. Аргументът е, че се струпват хора, а това може да застраши живота на възрастните членове на семейството. В тази връзка предстои и разговор с просветния министър Кирил Вълчев.

В ресторантите се запазват изискванията за разстояние между масите и до четирима души на маса.

Ананиев коментира, че се обмисля предложението на столичния кмет Йорданка Фандъкова за намаление на глобите за нарушаване на мерките в полза на по-висока събираемост.