Апелативните съдии отказаха да си направят отвод и дадоха ход на делото срещу Иванчева и сие

0
52
иванчева
Десислава Иванчева и Биляна Петрова /вдясно/ в съда Снимка: архив

Няма да разпитват Гешев. Като зам. главен прокурор няма пречка да присъства на задържане, аргументира се съдия Георги Ушев

Състав на апелативния спецсъд отказа да си направи отвод и даде ход на делото срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет Петко Дюлгеров. На първа инстанция те бяха осъдени на по 20, 15 и 12 години затвор по обвинение за вземане на подкуп в особено големи размери.

Още в самото начало на днешното заседание защитниците на тримата поискаха отвод на целия съдебен състав начело с председателя му съдия Георги Ушев. Аргументите бяха най-различни – от обвинения в пристрастност до съмнения в оказване на влияние. Отвод адвокатите поискаха и по отношение на прокуратурата, спрямо която дори бяха изразени съмнения за корупция. В крайна сметка тези искания не бяха уважени.

По време на заседанието Иванчева и Петрова се оплакаха, че заради мерките им за неотклонение не са успели да се включат в предизборните дебати за предстоящия местен вот. Петрова заяви още, че са й отнети конституционни права, тъй като не е била пускана за участие в дебати и телевизионни предавания по повод предизборната кампания. Тя подчерта още, че е била неравноправно третирана спрямо Иванчева, като съдът е позволил на бившия кмет да събира подписи за предизборната си кампания в разстояние на три дни, а на нея – само на един. Десислава Иванчева пък изрази солидарност със своята приятелка.

В крайна сметка съдът остави без уважение всяко едно от посочените основания за отвод, а заседанието продължи с исканията да двете страни за допускане на нови доказателства по делото. Сред тях са нови графологични експертизи, амбулаторни картони за здравословното състояние на Дюлгеров, което според защитника му непрекъснато се влошава, както и записи от камери. Обвиняемите искат от съда да провери и дали един от съдебните заседатели на първа инстанция не е бил член на РИК или ОИК, както и дали има някакви политически обвързаности. Иванчева и Петрова настояваха още това да бъде разпитан прокур Иван Гешев, за да обясни в какво процесуално качество е присъствал на ареста пред сградата на Министерството на спорта през 2018 г.

Съдът обаче отказа. Според съдия Георги Ушев общоизвестен факт е, че към момента на специализираната операция по задържането той е бил заместник на главния прокурор, а като такъв няма никаква пречка да присъства на нея.