Банда телефонни измамници мами възрастни гърци в района на Солун по схемата „пострадал от катастрофа“

0
44
Снимки: МВР

Повдигнати са обвинения и на 6-имата задържани

Прокуратурата е повдигнала обвинения и на шестимата задържани при акцията срещу бандата телефонни измамници в Шуменско и Разградско, съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя е действала предимно на територията на Гърция и по-конкретно в района на град Солун.

Схемата им е била добре позната. Потърпевшите са възрастни хора, които по-лесно се поддават на хитрата манипулация. Така наречените „въртачи“ в групата са изпълнявали конкретна роля. Този, който говори най-добре гръцки език, по телефона влиза в ролята на мним полицай, а друг – на роднина на жертвата. Най-честият сценарий бил за автомобилна катастрофа, при която има тежко пострадало албанско дете. Така нареченото „муле“ стои в Гърция и при предаването на парите той ги донася у нас. Помежду си пък те общували на влашки диалект.

При извършените обиски в дома на обвиняемите е открита сумата от 7 хил. евро, за които разследващите смятат, че е една част от последната им измама, извършена на 17 януари, при която възрастна жена от Гърция им предала почти 20 хил. евро. Членовете на групата са живели в скъпи жилища, карали луксозни автомобили, но без да имат някакви трудови или други доходи. На всички са назначени данъчни проверки.


Повече от членовете на престъпната група са били в роднинска връзка, а за ръководителя им прокуратурата има данни, че е замесен в склоняване към проституция. Двама от тях пък вече са осъждани в южната ни съседка за незаконно преминаване на държавната граница и хулиганство.