Безмилостен бандит три часа тормози 86-годишна жена и я ограби

0
27
Снимка: Pixabay

Съдът го задържа под стража

30-годишен рецидивист е задържан от съда за грабеж на възрастна жена. През нощта на 28 май 2020 г. в с. Долна Малина, Софийска област, 86-годишна жена е била нападната в жилището си. В продължение на три часа бандитът оказвал психически тормоз върху трудноподвижната и напълно безпомощна жена. Отправял й заплахи, че „й се пише лошо, ако не му даде парите“, силно я стискал с ръце, блъскал я. Чрез употреба на сила отнел от беззащитната пенсионерка около 3500 лева и телефон.

След бързо разследване полицията задържала мъжът, извършил грабежа. Той е от село Петково и е осъждан три пъти за тежки умишлени престъпления. Последното му наложено наказание от 4 г. лишаване от свобода е изтърпял преди шест месеца, след което бил освободен.

Тридесетгодишният мъж е бил привлечен в качеството на обвиняем за извършеното от него тежко престъпление при условията на опасен рецидив. Предвид високата степен на обществена опасност на дееца, както и на деянието, прокурор в Софийска окръжна прокуратура е внесъл в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Събраните доказателства сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Искането е било уважено от съда.

За извършеното престъпление Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.