Белгия затваря барове и ресторанти, въвежда вечерен час

0
15
Снимка: Pixabay

Страната вече има едно от най-високите нива на инфекция на глава от населението в света

Частичното блокиране на Брюксел не успя да спре драматичната нова вълна от коронавирусни инфекции в Белгия. От днес страната затваря барове и ресторанти за един месец. От полунощ спирането също ще бъде подсилено с нощен полицейски час, за да се спрат събиранията на шумни компании по улиците по време на епидемия, съобщава Франс 24.

Това е второ затваряне на Белгия на фона на стряскащите цифри на заболели. Настанените в болница пациенти с Covid-19 се увеличиха със 100% за една седмица. Над 222 000 са регистрираните случаи на коронавирусна инфекция в Белгия, починалите пациенти са над 10 400.

Собствениците на заведения са застрашени от фалити и се оплакват, че цитирам „на никого не му пука“. Някои от заведенията могат да преминат на такива, предлагащи храна за вкъщи, но това не е решение за всички.

Премиерът е изправен пред първата си извънредна ситуация, откакто е събрал управляващата коалиция повече от година след изборите. В страна с 11,5 милиона население Белгия вече има едно от най-високите нива на инфекция на глава от населението в света.

„Ситуацията е по-сериозна и много по-лоша от 18 март, когато наложихме почти пълно затваряне“, каза той, като отправи призив белгийците да ограничат своите социални и професионални контакти до минимум, за да може здравната система да издържи.

Училищата са отворени отново, но от понеделник университетските кампуси ще бъдат ограничени до една пета от нормалния брой студенти. Във френскоговорящата част на страната училищните ваканции за Деня на Вси светии, които започват в събота, 31 октомври, са удължени.