Белгия налага карантина за българите, пристигащи от два района на страната ни

0
43
Снимка: Pixabay

Тези пътници подлежат също на задължително изследване за COVID-19

Всички граждани, пътуващи от България до Белгия, подлежат на задължителна карантина и трябва да представят отрицателен PCR тест за коронавирус, ако са пребивавали в Североизточния или Югозападния район на България, съобщават от Министерството на външните работи.

Предвижда се пристигащите от тези части на нашата страна да бъдат поставяни под двуседмична карантина – у дома, ако имат постоянен адрес в Белгия, или в приемен център.

Карантината е препоръчителна, а тестът може да бъде направен в Белгия, ако гражданите са посетили Северен централен, Югоизточен и Южен централен район в България.

Тези правила се прилагат само за несъществени пътувания, включително туристическите, и са в сила от 1 август 2020 г., уточняват от МВнР.

Забранява се пътуването от Белгия до Североизточен и Югозападен район в нашата страна. Препоръчва се пътуване с особено внимание до Северен централен, Югоизточен и Южен централен район в България.

От началото на август Белгия въведе задължението всеки, който пристига в страната, да попълни 48 часа предварително бланка онлайн с личните си данни и описание на местата, които е посетил в последните две седмици. Това задължение се отнася и за преминаващите през Белгия транзит, ако пътуването им ще отнеме повече от две денонощия.