Бивш шеф във военното разузнаване ръководил група шпиони в полза на Русия

0
494
Колаж: Нова тв

Случаят е без аналог в новата ни история, заяви главният прокурор Иван Гешев

Бивш ръководен кадър във военното разузнаване е арестуван като лидер на шпионска група в полза на Русия, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг. Условно го наричаме резидент. Завършил е образованието си в България и чужбина. Кадър на руското ГРУ. Преподавал е в служба „Военно разузнаване“. Задачата му е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал е лица с достъп до тайни на НАТО и ЕС.

В групата е участвала и съпругата на резидента, която е с двойно гражданство – руско и българско. Тя е била връзката между резидента и руското посолство. Има записани нейни посещения в посолството на Русия, разказа Милева.

На брифинга пуснаха видео от нейно посещение в посолството на Русия, като след това е провела разговор със съпруга си непосредствено след излизането си от мисията.

По-рано от МО съобщиха, че двама служители на министерството са задържани за шпионаж.

Групата се е състояла от пет човека и действала по следния начин: резидентът провеждал среща с тях всеки месец на предварително уговорена дата, час и място. Уговаряни били резервни дати и часове. Останалите участници в групата били военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Част от вербуваните лица били обучавани от резидента в оперативно майсторство.

Тяхната цел била да събират и да предоставят на резидента класифицирана информация, достъп до която са имали вследствие на задълженията им. Всички те имали разрешение за достъп до класифицирана информация, която предавали на организатора на групата, изтъкна прокурор Милева.

„Разследването е от особено значение за българската национална сигурност и тази на НАТО и другите ни партньори. Случаят е без аналог в новата ни история. Българските граждани могат и трябва да се гордеят със службите”, заяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

„Ние не мразим никоя чужда държава, но трябва и сме длъжни да защитим България”, добави той.

Преди това Гешев направи и първи коментар по случая в Twitter. „Поздравления за колегите, които работят, за да защитят интересите на България!, написа главният прокурор и сподели цитат на генерал Иван Колев, който гласи:

„Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!“