Бивш шеф на НСО, назначен от Радев, отива при Гешев

0
729
нсо
Генерал Данчо Дяков

Генерал Данчо Дяков влиза в ръководството на Бюрото по защита при главния прокурор

Бившият началник на Националната служба за охрана (НСО) ген. Данчо Дяков влиза в ръководството на Бюрото по защита при главния прокурор, съобщи “24 часа”. Дяков застана начело на НСО през март 2018 г., но през август 2019 г. напусна службата “по лични причини”.

Неофициално се твърдеше, че сред мотивите шефът на държавните гардове да се оттегли, са възникнали противоречия с президентското семейство и с първата дама Десислава Радева.

Професионалният път на ген. Дяков започва в Българската армия като щабен офицер на мотострелкови полк в Симеоновград. От 1992 г. е офицер във “Военна полиция”, като се издига до директор на службата в периода 2009-2013 г. След обучения във Военната академия “Георги С. Раковски” и Европейския център по сигурността “Джордж Маршал”, Дяков става заместник началник-щаб по гражданско-военно сътрудничество в Съвместното командване на силите на НАТО в Нидерландия.

По-късно Дяков е съветник по военните въпроси на президента Росен Плевнелиев, като остава такъв и при Румен Радев, който го назначава за началник на НСО.

Дяков е поредният кадър на НСО, който влиза в ръководството на Бюрото по защита при обвинител №1. Началник на бюрото е Росен Тодоров, който в различни периоди е бил заместник-директор и шеф на държавните гардове.