Боил Банов дава на прокурор двама служители, забавили жалба по дело за неустойки при ремонта на Ларгото

0
53
банов
Боил Банов

Моята глава е здрава, карловска глава и трудно пада, каза министърът на културата

Министърът на културата Боил Банов дава двама служители от правната дирекция, които са забавили жалба по делото срещу изпълнителя на ремонта на Ларгото за неустойки в размер на над 750 000 лева.

„Всичко, което събираме като данни от дисциплинарния съвет, ще бъде внесено в прокуратурата с цел пълно разнищване на случая. Който и друг в министерството да е замесен по някакъв начин или да е знаел какво се случва, ще си понесе своите наказания и лично от мен ще бъде даден на прокуратурата. Считам, че тези действия не са случайни. Служителите, които стоят зад тези действия, не са на по една, две или пет години. Считам, че това е продължение на действията за уронване на престижа ми“, посочи пред журналисти Боил Банов и уточни, че до момента по документи има данни за участието на двама души в описаните от него действия.

Той обясни, че не е знаел, че жалбата е била забавена.

„Десетина дни преди атаката към мен в Министерството на културата постъпва информация, че губим делото за компенсации за ремонта на Ларгото. Срокът за жалене на решението е 12 март. Допреди няколко дни това, което аз и главният секретар знаехме, е, че чакаме насрочено дело във Върховния съд на трета инстанция. Преди няколко дни разбираме, че ситуацията е съвсем друга – служителят, който е оторизиран от правната дирекция да води това дело, внася жалбата към ВКС на 13-и, а не на 12-и. След около 10 дни съдът връща определение, защото е изпуснат срокът за подаване на жалбата. Това, което съдът връща, влиза в правната дирекция, подписано е от директора на дирекцията. След около седмица или 10 дни дирекцията, без да уведоми нито мен, нито главния секретар, внася в съда жалене на това решение на съда и манипулативно се опитва да обясни, че документите са пуснати по пощата на 12-ти – нещо, което не отговаря на истината, поне от нещата, които виждам. Оттам насетне съдът разглежда тази жалба и се произнася преди няколко дни“, разказа Банов.

„Тези процесуални действия не минават през министъра, те се водят от правната дирекция и съответно от оторизирания служител, който представлява министерството по тези дела. От март насам никой в министерството не е информиран за реалния ход на делото. Тези действия на правната дирекция не се съгласуват с министъра. В този смисъл намесване на името ми в някакви хипотези е некоректно, не отговаря по никакъв начин на действителните събития, не отговаря и на нормативната уредба. Колко трябва да ми е акълът, след като към този момент тогава ме разследва прокуратурата след вероломната атака на БСП, да правя каквото и да е, да спирам или да възпрепятствам това дело. Това може да го роди само болен мозък“, подчерта министърът на културата.

Без да съм съд и прокуратура, считам, че това е продължение на това, което се случи по повод сигналите на Елена Йончева.

На призивите на БСП за оставка не виждам какво да отговарям. Ако съм за оставка, аз ще си тръгна, няма да чакам някой да ми иска оставката. На тях това им е работата. Виждам, че онзиден, че нахокаха евродепутатката си, че не върши много работа и тя веднага се активизира. Целият сценарий беше да ми се вземе главата много по-рано. Моята глава е здрава, карловска глава и трудно пада, каза още Боил Банов.