Боил Банов: Това не е протест, а рекет

0
54
банов
Боил Банов

Изказванията на протестиращите по някой път едни други се бламират, казва министърът на културата

Да се блокират кръстовища не е протест, а рекет, заяви министърът на културата Боил Банов пред NOVA.

„Не мога да правя прогнози дали кабинетът ще изкара до края на мандата си, или не. По-важното е друго. Протестът е нещо същностно, което е свързано с демокрацията и е ценно за нея. Няма демокрация, без да имаш възможност да протестираш и да изразиш мнението си. Когато хората излизат да протестират, управляващите са длъжни да опитат да разберат всеки протестиращ какво го е изкарало на улицата да протестира. Това е много важно и ключово. Аз и всички мои колеги го разбираме като нещо важно и работим активно за това“, посочи министърът.

„Коренно различен е въпросът с това някой или някакви хора да блокират кръстовища. Това не е протест, а рекет. На рекет няма държава в света, която да се поддава, не защото е голям проблем дали правителството ще си тръгне, а защото, ако държавно управление се поддаде на рекет, това означава, че и следващото управление също може да се поддаде. Това означава, че всеки, който реши, че е несъгласен с политиката на държавата, може да излезе да блокира ключови кръстовища и магистрали и да свали едно управление. Така не бива“, заяви Банов.

„Разделяйки екстремистите, които затварят на кръстовища, от протестиращите, сред които има и основателни искания. Проблемът е, че няма формулирани икономически и социални искания. Те са многопланови и всеки изказва някаква позиция. Изказванията на протестиращите по някой път едни други се бламират, едни други се сблъскват. Това е голям проблем“, допълни той.