Борисов: България стриктно охранява външните граници на ЕС

0
12
Бойко Борисов, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел

Това обаче не може да бъде същността на едно трайно решение, подчертал премиерът телефонни разговори с председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонни разговори с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

В рамките на двата разговора е обсъдена актуалната обстановка по границите. Акцент в позицията, изразена от премиера Борисов, е, че България стриктно спазва ангажиментите си по охрана на външните граници на Европейския съюз, но това не може да бъде същността на едно трайно решение. Българският министър-председател е категоричен, че от ключово значение е решаването на миграционните проблеми да се извършва на принципите на солидарността и споделената отговорност.

Министър-председателят Борисов изрази увереност, че дипломацията, а не оръжията трябва да решат кризата. По думите му е необходимо да се покаже на всички европейски граждани, че проблемите могат да бъдат решени с разум, а не с война.

Премиерът заяви, че Европа се нуждае от решения, които могат да бъдат постигнати само в диалог с всички засегнати страни, сблъскващи се с мигрантския поток на първа линия, включително Турция.