Борисов гони директори на болници, замесени в случая с починалото 3-годишно дете

0
108
Ясен Ничев Снимка: Би Ти Ви

Трябва да има възмездие, каза премиерът на правителствено заседание

Докато траят проверките на прокуратурата искам да отстраниш директорите на болници и всички, които са замесени. С тези думи се обърна в началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов към здравния министър Кирил Ананиев по повод починалото 3-годишно дете в София. Премиерът съобщи, че е бил на среща с родителите на детенцето в Министерския съвет.

Случаят е от миналата седмица, когато стана ясно, че момченцето е починало, след като родителите му са минали през три болници и не е било прието – това са педиатрията „Д-р Иван Митев“, „Лозенец“ и „Пирогов“.

Борисов заяви, че иска прокуратурата да си съдейства с ВМА за съдебно-медицинската експертиза.

„Трябва да има възмездие. Това бездушие – да гледат детето, разстроих се, незабавно да се махат от там, докато свършат проверките. Толкова пари за здравеопазване се дават“, категоричен бе премиерът. Той посочи, че се отпускат 6.7 млн.лв. за плащане на данъците на болница „Лозенец“ и отново се възмути: „Само плащаме и ефектът е разплакани родители при мен“.

Детето престоя над 2 часа от момента на прегледа до хоспитализацията. Имаше спорове в лекарския кабинет дали трябва да бъде прието, защото няма свободни места, разказа пред БТВ бащата на друго дете, посетило Педиатричната клиника в София същия ден.

По думите му родителите са били посъветвани да дойдат по-късно. „Административно болницата няма капацитет да обслужва всички пациенти. Аз с моето дете чаках три часа и половина часа, сподели Ясен Ничев. Той допълни, че и неговият син и момченцето, което било в тежко състояние, са повърнали в чакалнята на болницата. Майката влетя с детето на ръце и влязоха в кабинета. „На детето му правиха снимка, защото се съмняваха за пневмония“, каза мъжът. Според аутопсията се оказа, че то наистина е починало от пневмония.

„Лекарите преценяват кои деца да бъдат приети в болница. Възможно е случаят да е бил подценен“, допуска Ничев. „Бях потресен от целия случай“, признава мъжът. „Забавянето се дължи на чисто организационни проблеми на болницата, а не на лекарите. Ако детето беше прието по-рано, вероятно изходът щеше да е друг“, допуска свидетелят. „Вътре в кабинета освен д-р Георгиева имаше и друг лекар. Тази лекарка беше против детето да бъде прието. Другият лекар направи повече, за да бъде детето прието в болницата“, разказа мъжът.

„Много родители избират да заведат децата си в педиатрията, защото лекарите се държат много добре с децата, за конкретния лекар нямам впечатление. Самите лекари имат много човешко отношение“, поясни бащата.

„Имаме нужда от промяна. Имаме нужда от функционираща детска болница, със спешен кабинет и специализирани отделения“, каза в заключение той.