Борисов: Готови сме да помогнем на Гърция и Турция

0
54
Снимка: архив

26 са жертвите на опустошителното земетресение досега

Премиерът Бойко Борисов заяви във фейсбук, че страната ни е готова да окаже помощ на Гърция и Турция след опустошителното земетресение.

„Като съседи в нужда сме длъжни да си помагаме. Затова трябва да пазим уважение помежду си и да поддържаме винаги диалог. България изразява солидарност с народите на Гърция и Турция във връзка с разрушителното земетресение, което предизвика жертви и щети.

Страната ни е готова да окаже помощ и съдействие. Поднесох съболезнования на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис и на турския президент Реджеп Таип Ердоган, с когото разговарях по телефона“, написа той.

По последни 26 са вече жертвите на земетресението в Егейско море. Трусът от 7 по Рихтер и последвалото цунами удариха бреговете на Турция край Измир и гръцкия остров Самос в петък следобед. Голяма част от щетите са нанесени в и около Измир, който има три милиона жители и многоетажни жилищни блокове. Кадри от въздуха показаха някои от тях, превърнати в развалини.

Кметът на Измир Тунк Сойер заяви, че общо 20 сгради са се срутили. Турската агенция за помощ при бедствия съобщи до момента за 24 смъртни случая и 800 ранени, докато на гръцкия остров Самос двама тийнейджъри са загинали на връщане от училище при срутване на стена.

Болница в Измир изкара част от пациентите си на улицата – все още в болнични легла и на системи, като предпазна мярка.

Доброволци и спасители с кучета използваха верижни триони, за да се опитат да си пробият път през развалините. Губернаторът на региона заяви, че 70 души са били извадени живи още снощи.

Гърция и Турция са разположени в една от най-активните земетръсни зони в света. Двете страни имат лоши отношения в исторически план, въпреки че са членове на НАТО. Но земетресението предизвика спад в напрежението между тях, след като лидерите на Турция и Гърция, както и техните външни министри, си размениха съобщения на солидарност.

„Каквито и да са нашите различия, това са моменти, когато народите ни трябва да бъдат заедно“, написа Мицотакис.

„Благодаря, господин министър-председател“, написа в отговор президентът на Турция Ердоган.

Държавният департамент на САЩ приветства тези дипломатически жестове и намаляването на напрежението между Атина и Анкара.