Борисов: Не е по силите на България да работи за отмяна на санкциите срещу Русия

0
81
премиерът
Бойко Борисов

С тях не говорим за шпионския скандал, отношенията ни са прагматични, каза премиерът

„Ние изобщо не говорим за шпионски скандал, русофили и подобни“, заяви премиерът Бойко Борисов на парламентарен контрол в отговор на социалиста Антон Кутев, задал въпрос за отношенията ни с Русия. В подкрепа на думите си, че те са приятелски и прагматични, той напомни, че се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин в България догодина за 140-та годишнина от установяване на дипломатическите ни отношения.

„Както виждате, нямаше никакви реакции по шпионския скандал“, добави премиерът за мълчанието откъм Кремъл по разследването на службите и разпитите на представителите на Движение „Русофили“, предаде Дарик.

Той натърти, че само преди няколко дни смесената междудържавна комисия на България и Русия е постигнала отлични резултати в енергетиката. Борисов направи преглед на двата най-важни енергийни проекта, които са на дневен ред в момента – „Турски поток“, или „Балкански поток“, както и АЕЦ „Белене“. „Този „поток“ нямаше да стане, ако не бяхме го „избродирали“, и както каза Денис Мантуров – гросмайсторски ход“, коментира от трибуната премиерът.

Борисов припомни, че „Южен поток“ се е провалил заради огромния натиск отвън. „Що се касае до „Южен поток“, няма да коментирам, за да не дразня, но на практика огромният натиск и на Щатите, и на ЕС, го направиха невъзможен“, призна министър-председателят.

Не е по силите на България да работи за падането на санкциите срещу Русия, каза премиерът. „В Съвета на Европа всички гласуват за тях без изключение. Сиреч има малко лицемерие. Опитах такова посредничество и видяхте какво се случи. Може би един ден вие ще успеете. Текат много процеси. Мисля, че отношенията между новия президент на Украйна и Руската федерация се нормализират. Ако Минските споразумения се спазят, тогава ще паднат санкциите. Виждате, че в момента големите държави се бомбардират със санкции една срещу друга. Това влияе страшно много на търговията и отношенията“, допълни Борисов. „Ние винаги сме казвали, че Европа и НАТО са нашите стратегически партньори. Още доста неща сме направили в полза на Руската федерация и тяхното ръководство високо ги оценява. Прагматично, точно на базата на взаимната изгода продължаваме да работим с Руската федерация“, добави още премиерът.